«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Ομπάμα για το γεγονός ότι επέλεξε την Αθήνα για ένα από τους τελευταίους του σταθμούς πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Μια θητεία κατά την οποία άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Μπάρακ Ομπάμα, ύστερα από την συνάντησή τους η οποία προηγήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ήταν ιστορική η στιγμή που ένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον αναγνώρισε την ευθύνη των ΗΠΑ για τη δικτατορία και αυτό ήταν σημαντικό και για τον χώρο της Αριστεράς από τον οποίο προέρχεται.
«Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που υπερασπίσθηκε με σθένος τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα δέρματος ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, που εργάσθηκε για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που συνέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε ο Έλλήνας πρωθυπουργός, πλέκοντας το εγκώμιο του Μπαράκ Ομπάμα.
181911.jpg
«Ο Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε ένα δρόμο διαφορετικό από εκείνο που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο πρωθυπουργός. Καταφέραμε να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή και επιστρέφουμε στη ανάπτυξη» είπε ο κ. Τσίπρας, με αιχμές για την στάση που τήρησε η ΕΕ στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα αποτελεσματα να φανούν στην κοινωνία. Είναι ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία είναι ιστορικά συμβολική και καθοριστική καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις.
Μάλιστα, κάλεσε σε εφαρμογή της λύσης που επέλεξαν οι ΗΠΑ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με την βοήθεια και της Ελλάδας σε αυτό, να ελαφρυνθεί κατά πολύ η μείωση του χρέους της ηττημένης Γερμανίας.
181915.jpg
"Αναγνωρίζω τον ρόλο του Ομπάμα στην παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ"
«Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός σχετικά με την διαπραγμάτευση.
Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, που τόνισε την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων, δίχως απειλή πολέμου από την Τουρκία όπως και την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

«Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας. Μετά από 7 χρόνια η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η χώρα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ιστορικά σημαντική την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και μετά στο Βερολίνο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεργασία και αλληλεγγύη είναι απαραίτητες για να βρούμε λύσεις που θα στηρίξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα το επαναφέρουν στις ράγες της προόδου» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

181917.jpg

Τι συζήτησαν με τον Ομπάμα

«Συζητήσαμε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Για τις προοπτικές επενδύσεων, στην ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα και την τεχνολογία. Ακόμη για τις προοπτικές που ανοίγονται στη ναυτιλία, για να γίνει η Ελλάδα διακομιστικό κέντρο. Συζητήσαμε επίσης για τα σημαντικά έργα που είναι σε εξέλιξη όπως οι αγωγοί αερίου» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα οι νέοι επιστήμονες, ήταν ανάμεσα στις συζητήσεις τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείψουν το θέμα της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας επί αυτών των θεμάτων.
«Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται» είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα προωθεί τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αξιοποιεί τον ρόλο της για τη συνεργασία και την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία».
«Μία χώρα που παρά τις πιέσεις που δέχτηκε να παραβιάσει τις κοινές μας αρχές και την περιορισμένη στήριξη, επιμένει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η προάσπιση και η τήρηση των διεθνών συμβάσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα. Σταθερή προσήλωση στον διάλογο με την Τουρκία, μία χώρα με κρίσιμο ρόλο στην περιοχή. Η ανάπτυξη των σημαντικών σχέσεων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων» κατέληξε.
Για το Κυπριακό είπε: «Εκφράσαμε τη στήριξή μας στις εξαιρετικά κρίσιμες συνομιλίες που διεξάγονται. Απαιτούν εξαιρετική προσοχή καθώς σημαντικά ζητήματα είναι ανοιχτά. Στόχος να είναι η λύση προς όφελος του λαού και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και την απόσυρση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».
Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγησή του, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο λέγοντας: «Θα θυμηθώ τα λόγια ενός Αμερικανού Προέδρου του προηγούμενου αιώνα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει παρόμοια με τα σημερινά ζητήματα. Είχε πει “Η πραγματική ελευθερία για τους ανθρώπους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία. Η πείνα και η ανεργία είναι η πρώτη ύλη από την οποία γεννιούνται δικτατορίες”. Τα λόγια του είναι εξαιρετικά επίκαιρα σήμερα. Οι λαοί μας θα αγωνιστούν να αποτρέψουν κάθε πιθανό πισωγύρισμα στην ιστορία. Έχουμε χρέος να φύγουμε μπροστά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
181912.jpg
Τσίπρας: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πείσουμε την Μέρκελ για το χρέος»
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πείσουμε την Μέρκελ για το χρέος. Αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015.
Ο δεύτερος λόγος που είμαι αισιόδοξος είναι ότι έχω γνωρίσω από κοντά την Άνγκελα Μέρκελ και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι ��την Ευρώπη κι όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και τα του κόμματός της. Έτσι αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση. Γι' αυτό θα πειστεί ότι πρέπει να γίνουν εκείνα που δεν αποτελούν και επιβάρυνση για τον Γερμανό φορολογούμενο, προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα μέρος του προβλήματος».
Σε ερώτηση προς τον Ομπάμα για Κυπριακό
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίου και Τουρκοκυπρίους. Αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας. Δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές 100%, αν βρεθεί μία λύση θα την υποστηρίξουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε»

Ομπάμα για οικονομία
«Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το δικό μου έργο ήταν ευκολότερο. Ήμουν μία χώρα όχι 28. Δεν ζηλεύω κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη. Αυτό που εγώ προσπάθησα να κάνω ήταν να καταθέσω τις προτάσεις μας για το πώς θα λύσουμε τα προβλήματα με τις τράπεζες. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται είναι δύσκολο να μειώσεις το χρέος».

Τσίπρας για Κυπριακό
«Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα. Εδώ και 42 χρόνια είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές για να βρεθεί λύση. Μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός στο σύνολό του και να ζήσει με ελευθερία. Ενθαρρύνουμε την προοπτική λύσης, στεκόμαστε δίπλα στον κ. Αναστασιάδη και δεχόμαστε να μιλήσουμε με την Τουρκία μόνο στο κομμάτι που αφορά τις εγγυήσεις. Θεωρώ ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι χωρίς την παρουσία στρατευμάτων και η καλύτερη εγγύηση είναι η ίδια συμφωνία που θα δώσει άλλη προοπτική. Ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει ρόλο αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη να τον πείσω»
181910.jpg
Ομπάμα για τις διαμαρτυρίες για την εκλογή του Τραμπ
«Ακόμα νιώθω έκπληκτος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν νιώθω υπεύθυνος αλλά οφείλω να προετοιμάσω στην ορθή μετάβαση. Θα ορθώσω τη φωνή μου όπου δεν υπάρχει συμφωνία όμως θα συνεργαστώ μαζί του» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Είναι σημαντικό να μην κάνουμε συγκρίσεις. Η ιστορία δεν είναι μία ευθεία γραμμή. Υπάρχουν εποχές σημαντικών πιέσεων. Ο κόσμος κάτι αναζητά, ζητά μία αλλαγή γενικώς και αορίστως. Πολλές φορές δεν ξέρει τι θα φέρει η αλλαγή»
«Μία ισχυρή και υγιής πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί μου. Πώς εξελέγη κάποιος τόσο διαφορετικός; Ο κόσμος έχει την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι άλλο. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, το «εμείς εναντίον των άλλων». Το μέλλον της ανθρωπότητας θα οριστεί από αυτά που έχουμε κοινά».
«Αν χωριστούμε σε μαύρους, λατίνους, ομοφιλόφυλους και γυναίκες δεν πάμε πουθενά. Είμαι βέβαιος ότι μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι. Οι κοινωνίες ενώνονται γύρω από ιδανικά και αυτές είναι πιο ισχυρές από άλλες»
Τσίπρας για Τραμπ
«Γνωρίζω λίγα πράγματα από τον Τραμπ. Κάποιοι μου είχαν πει ότι έπρεπε να είχα διαβάσει το βιβλίο του πριν πάω να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες. Άλλο πράγμα είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε τώρα από τον Τραμπ που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα μίας χώρας»