​Χωρίς γραβάτα, όπως άλλωστε συνηθίζει, αλλά με ένα πλατύ χαμόγελο υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας τον Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, -παρά το γεγονός ότι το Πρωτόκολλο λέει ότι οφείλει να περιμένει τον επίσημο καλεσμένο στο πλατύσκαλο- εκείνος κατέβηκε τη σκάλα για να υποδεχτεί τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

181836.jpg

181855.jpg

181818.jpg

181804.jpg
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους τελευταίους σταθμούς του ευρωπαϊκού ταξιδιού και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πολύ σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα» ήταν τα πρώτα λόγια του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, εντός της Κεντρικής Αίθουσας του Μεγάρου Μαξίμου. (Του μιλούσε στον ενικό, δεν είναι τυπογραφικό λάθος!).

181844.jpg
«Γιατί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση, -την πολιτισμική και την πνευματική- υπεράσπισης σημαντικών παναθρώπινων αξιών αλλά μάχεται και στο σήμερα, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ισότητα και η υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «σταθήκαμε όρθιοι» παρά τις «δυσκολίες που περάσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια».

181803.jpg
«Ελπίζουμε οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν ανταπόκριση και να έχουμε μια θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, στις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας – που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία- αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα για το οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

181805.jpg
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε ότι θα είναι σύντομος καθώς θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα αυτά και συνέχισε:

181843.jpg

«Θέλω να ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή τον ελληνικό λαό, τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Πρώτα από όλα θέλω να συγχαρώ τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση γι’ αυτά που έχει επιτύχει παρά τις δύσκολες εποχές που έχει περάσει και ελπίζω αυτή η ανάπτυξη που είδαμε να αποτελέσει το στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν αργότερα, να φτάσουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση. Παράλληλα θα ήθελα να πω ότι εμείς από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας ότι μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα και ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη». Τελικά την έκανε την αναφορά ο Πλανητάρχης στο ελληνικό χρέος, αν και πολλοί δεν την περίμεναν καθώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, είχε τονίσει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα μεσολαβήσει για νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ.

181807.jpg
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη συμπόνοια και για τη συνεργασία που έχουμε με την κυβέρνηση για να βρούμε λύση στο θέμα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις που προκαλούν τις ροές».

181806.jpg
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη λύση. Θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχό μας».

181838.jpg
Οι δηλώσεις Ομπάμα - Τσίπρα μπροστά στις κάμερες ολοκληρώθηκαν, ενώ αυτή την ώρα οι δύο άντρες έχουν κατ' ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.