Χαμογελαστοί εισήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Μπάρακ Ομπάμα, μετά την υποδοχή του προέδρου των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι δύο πρόεδροι χαιρέτισαν τις αντιπροσωπείες, άκουσαν τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο περπατώντας στο κόκκινο χαλί.
181788.jpg
Στη συνέχεια, πριν ξεκινήσει η μεταξύ τους συνάντηση είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, με τη βοήθεια διερμηνέα και τα… απαραίτητα διαλείμματα.
«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Οι δυο λαοί μας διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και σε αυτό έχει συμβάλει η ελληνική ομογένεια. Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είμαι βέβαιος ότι και ο επόμενος Πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσορίζοντας τον Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα.
181789.jpg
Ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε πως η ανθρωπότητα έχει πολλά να ωφεληθεί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο από τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη: «Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια ισχυρή Ευρώπη. Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε αταλάντευτοι την ευρωπαϊκή μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από φοβικά σύνδρομα και τις συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον Μπάρακ Ομπάμα πως «μας εμπνέει το ευρωπαϊκό ιδεώδες» και υπογράμμισε πως «και τα εθνικά θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο».
181801.jpg
Στη συνέχεια έθεσε τρία «καυτά» εθνικά θέματα στον Μπάρακ Ομπάμα:
1. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, θέλουμε ταχεία, δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θέλω να καταστεί σαφές ότι αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγούμενο για τις ευρωπαϊκές χώρες και για εμάς κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.
2. Θεωρούμε επίσης αδιανόητη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Είναι γνωστό ότι τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών.
3. Το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί όνομα παραχαράζοντας την ιστορία και αποπνέοντας αλυτρωτισμό, είναι αντίθετο με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους μέλους.
«Κύριε πρόεδρε, για μια ακόμη φορά σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε και θα σας θεωρούμε στο μέλλον ως ένα παγκόσμιο κεφάλαιο και μεγάλο φίλο της Ελλάδας και των Ελλήνων» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Το «ευχαριστώ» του Ομπάμα για το προσφυγικό
«Σας ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα και φέρνω τα χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το τελευταίο ταξίδι μου στο εξωτερικό και θεώρησα καλό να επισκεφτώ μια σπουδαία χώρα, από την οποία ξεκίνησε η Δημοκρατία και όπου υπήρξαν τα ιδεώδη και οι αξίες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ».
181799.jpg
Ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια: «Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί».
«Σας συγχαίρω για τον τρόπο που χειρίζεστε το προσφυγικό. Είναι σημαντικό να μην διαχειρίζεται μόνο μία χώρα όλο το πρόβλημα» είπε στη συνέχεια με νόημα ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι το προσφυγικό «δεν είναι θέμα ενός κράτους αλλά όλων μας».
«Όσον αφορά την τρομοκρατία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο. Εκτιμούμε τη συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία» είπε -πετώντας επίσης το γάντι στον Τραμπ- ο Ομπάμα, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανυπομονησία του για να επισκεφτεί την Ακρόπολη!
«Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία του ελληνικού λαού γιατί αυτά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο» κατέληξε ο Ομπάμα.