Τα αποθαρρυντικά ευρήματα της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, στον απόηχο των έσχατων κινήσεων Ερντογάν κατά της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και των δηλώσεων που έχει κάνει σε σχέση με το προσφυγικό και την επιθυμία της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.
«Είναι η πρώτη ευκαιρία που μας δίνεται να συζητήσουμε με τους Υπουργούς Εξωτερικών τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και όλοι μας έχουμε σοβαρές ανησυχίες» είπε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μογκερίνι εισερχόμενη στη Συνεδρίαση.
«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την κοινή και ενιαία θέση της ΕΕ έναντι των εξελίξεων στην Τουρκία με μία σαφή δέσμευση: να διατηρούμε καθημερινά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και την αντιπολίτευση» σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σκοπεύει κατά τη διάρκεια του γεύματος των Υπουργών να παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία αμυντικής δυνατότητας (defense capacity) στο πλαίσιο των συστάσεων των κρατών μελών από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας.
«Το σχέδιο άμυνας και ασ��άλειας της Ευρώπης πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό. Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και προτείνω την πλήρη αξιοποίησή τους. Θα δούμε μέχρι πού είναι διατεθειμένα να φτάσουν τα κράτη μέλη» κατέληξε.
Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
Δείτε ακόμη: