Για ανάγκη «επίδειξης σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ» έκανε λόγο ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είχε συγκαλέσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Αρκετοί ήταν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ που εξέφρασαν προβληματισμό για το αποτέλεσμα της κάλπης στις ΗΠΑ, ενώ στη συνάντηση διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων.
Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ.
«Πρέπει να κατανοηθεί ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης» είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθε��ισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής και η Αριστερά -εκεί που υπάρχει- τους δίνει μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει η αριστερά αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες αντιλήψεις ή και αντιευρωπαϊκές».
Ο ίδιος, εξάλλου, τόνισε πως υπάρχει μεγάλο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού «που θεωρεί ότι ο ηγετικός ρόλος που παίζει η Αμερική στη διεθνή πολιτική είναι πάρ�� πολύ ακριβός και δεν μπορεί η Αμερική να επωμίζεται μόνη της μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τα έξοδα αυτά».