Ανοιχτή στην κριτική αλλά όχι και στις σεξιστικές επιθέσεις δηλώνει η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

«Στον βαθμό που η κριτική θα είναι πολιτική και θα αφορά το έργο του υπουργείου θα τη λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της κριτικής που δέχθηκα ήδη διαπνέεται από έντονα σεξιστικά ως προς το φύλο ή διακριτικά ως προς την ηλικία χαρακτηριστικά. Σε σχέση με το φύλο, το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό. Είναι βαθιά κοινωνικό. Αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και ιδίως την επίθεση που δέχεται όταν αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης» τονίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στην συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής».

Αλλά και όσον αφορά την ηλικία της σχολιάζει: «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ηλικία ως φετίχ».
Η υπουργός Εργασίας παραδέχεται πάντως ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή με τους δανειστές για τα εργασιακά, αλλά διαμηνύει ότι «μια οικονομία που περνά σε εποχή ανάκαμψης δεν μπορεί να έχει συστατικό της στοιχείο συνταγές που εντείνουν την ύφεση».
Όπως αναφέρει για τα ζητήματα της εργασιακής μεταρρύθμισης, τονίζει, απαντώντας παράλληλα στο ΔΝΤ που ζητά αύξηση των ορίων για τις ομαδικές απολύσεις, ότι «τα όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία, πέρα από τα οποία μια απόλυση λογίζεται ομαδική, είναι πλήρως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο».

Η Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει επίσης ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό και τη δεύτερη αξιολόγηση, η υπουργός Εργασίας απαντά: «Το Ασφαλιστικό αποτελούσε προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, έχει κλείσει και δεν ξανασυζητείται. Μπροστά μας έχουμε το δύσκολο έργο της υλοποίησης του νόμου, την ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ κ.λπ. Βέβαια, όπου στον νόμο υπάρχουν τυχόν αβλεψίες ή έχουν γίνει λάθη, θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθ��τικές κινήσεις».