​Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στην προσπάθειά της για ρύθμιση του χρέους αλλά με πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων πρόκειται να στείλει ο πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή της Κυριακής», στέλνει σαφή μηνύματα προς τους Έλληνες πολίτες, τους εταίρους και δανειστ��ς της Ελλάδας και την κυβέρνησή της.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, αναφέρει στη συνέντευξή του, όλα όσα ενώνουν Ελλάδα και ΗΠΑ, ενώ τονίζει πως όσο οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και η κυβέρνηση εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα θα βρίσκει στις ΗΠΑ έναν φίλο και σύμμαχο.

«Οι Αμερικανοί συνεχίζουμε να δίνουμε τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα. Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και α��θρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ

Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της».

Ο Μπάρακ Ομπάμα, μιλά όμως και για το θέμα του χρέους, που είναι κι αυτό που η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου.

«Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ε��ιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».

Επιστρέφουν οι θεσμοί

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται για την επικείμενη νέα κάθοδο των θεσμών που στις βαλίτσες τους έχουν την καυτή ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης.

Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινούν τα ραντεβού κυβέρνησης και επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση. Η καυτή ατζέντα των θεσμών περιλαμβάνει:

Το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2017-2018 που οι θεσμοί το υπολογίζουν σε περίπου 1 δισ ευρώ και τα εργασιακά με τους θεσμούς να απαιτούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπή στα δικαιώματα των συνδικαλιστών, πιο δύσκολη προκήρυξη απεργιών και ψαλίδι ακόμη και στον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους σε προβληματικές επιχειρήσεις.

Να χαμηλώσει τις προσδοκίες της Αθήνας αναφορικά με το χρέος επιχείρησε ο ελληνικής καταγωγής Χρήστος Μαραφάτσος, συνεργάτης του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ:

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι ρεαλιστική σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, γιατί οι ΗΠΑ δεν κατέχουν ελληνικό χρέος».

Διαβάστε επίσης:

Ο Ομπάμα έρχεται και η Αθήνα βράζει! Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, πεδίο μάχης το Πολυτεχνείο

Τσίπρας: Κλείνουμε τον κύκλο της επιτροπείας - Ζήτημα λίγων εβδομάδων τα καλά νέα για το χρέος