Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών ξορκίζουν τον όρο Μνημόνιο και κυρίως τα νέα μέτρα, απορρίπτοντας τα σχετικά σενάρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει μάλιστα ότι ακόμη κι αν υπογραφεί συμφωνία με το ΔΝΤ δεν θα είναι νέο ξεχωριστό Μνημόνιο, ενώ επικαλείται τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του Star Πέτρος Μποτσαράκος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Μάρα Ζαχαρέα, η υπογραφή μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά το γνωστό “Memorandum οf Understanding” , δηλαδή θα είναι Μνημόνιο, ανεξάρτητα αν θα χαρακτηριστεί 4ο Μνημόνιο ή επέκταση του τρέχοντος Μνημονίου.
Όσο για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων… πάντα υπάρχει.Όπως ανέφερε ο Π. Μποτσαράκος, ακόμη και η Κομισιόν στις προβλέψεις της το αφήνει ανοιχτό και επισημαίνει ότι: «Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη υπέρβαση δαπανών και πιθανές αποκλίσεις στην απόδοση δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως στη φορολογία εισοδήματος και τις συντάξεις». Όπως παρατήρησε η Μάρα Ζαχαρέα, «άρα και μνημόνιο είναι πιθανόν να υπάρξει και νέα μέτρα». Αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό εξέφρασαν με δημόσιες δηλώσεις τους και υπουργοί όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και βουλευτές της πλειοψηφίας όπως ο Σάκης Παπαδόπουλος.
Όσον αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο παρασκήνιο συζητά το νέο μνημόνιο και πως με την πολιτική της μπορεί να το καταστήσει αναγκαίο, όπως έγινε με το τρίτο Μνημόνιο, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για να μην φέρει η κυβέρνηση τη χώρα σε νέο αδιέξοδο. «Νέο μνημόνιο, όπως κι αν βαφτιστεί, αλλά και σενάρια εκλογών βλέπουν σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Π. Μποτσαράκος, ενώ η Μ. Ζαχαρέα σχολίασε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας.