Ηχηρό μήνυμα ενότητας έστειλε από την Καστοριά ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος απευθύνθηκε και στα Σκόπια με την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε με νόημα πως «κάθε διχασμός είναι μαχαίρι στην καρδιά της πατρίδας» και έκανε αναφορά στον εμφύλιο πόλεμο και τις συνέπειές του, κατά την ομιλία του στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον αδελφό της συζύγου του, Σίσσης Παυλοπούλου, ��ον έφεδρο ανθυπολογαχό Βλάσιο Πελτσενή, ο οποίος υπηρετούσε στην Καστοριά στον εμφύλιο πόλεμο, σκοτώθηκε και ετάφη εκεί, και υπογράμμισε: «Αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει ποτέ να τα ξαναζήσουμε, ενωμένοι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ιερά και όσια της πατρίδας μας».
Παράλληλα, με δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε και στους κιβδηλοποιούς και παραχαράκτες της ιστορίας, με τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».
«Γιορτάζουμε σήμερα την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην τελική ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στη φυσική της ιστορική κοιτίδα, στον εθνικό μας κορμό, στην εθνική μας κοιτίδα. Είχε προηγηθεί ο ένδοξος Μακεδονικός Αγώνας και το έπος της ελληνικότητας της Μακεδονίας, με ηγέτη τον Παύλο Μελά και μαζί του πολλούς καστοριανούς αγωνιστές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση για την 104η επέτειο από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων, στην πλατεία των Μακεδονομάχων.