Χρειάστηκε να φτάσουμε στην ��κτη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να έρθουμε σε συμφωνία για το ΕΣΡ.

Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτνω εκτός από τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων που ψήφισαν παρών, η νέα σύνθεση του ΕΣΡ είναι η εξής:
Πρόεδρος
Αθανάσιος Κουτρομάνης (πρ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου)
Αντιπρόεδρος
Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος)
Μέλη
Πόπη Διαμαντάκου (δημοσιογράφος)
Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής του ΕΚΠΑ)
Νίκος Κιάος (δημοσιογράφος)
Γιώργος Πλειός (καθηγητής του ΕΚΠΑ)
Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Δήμητρα Παπαδοπούλου (καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ)
Γιώργος Σαριδάκης (πρώην ευρωβουλευτής)
Το παρασκήνιο, η προσπάθεια Βούτση και η νέα πρόταση της ΝΔ

Η προσπάθεια του κ. Βούτση να υπάρξει πρόταση που να καλύπτει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και να υποχωρήσει η κυβέρνηση από την μέχρι τώρα στάση της (όπως πρώτο και μόνο είχε γράψει το star.gr χθες το απόγευμα) μετά την νέα πρόταση της ΝΔ που διατυπώθηκε χθες από τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Ν. Δένδια και τον ΓΓ της ΚΟ Κ. Τσιάρα, απέφερε τελικά αποτέλεσμα.

Χρειάστηκαν προηγουμένως αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ώστε να υποχωρήσει ο κ. Παππάς από τον αρι��μό των 4 αδειών (για τον οποίο πλέον θα αποφασίσει το νέο ΕΣΡ, αλλά και με τη ΝΔ «παρασκηνιακά» σύμφωνα με πληροφορίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αρκετοί, από πολλές πλευρές, εξήραν τον ρόλο του κ. Βούτση στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Βούτσης μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιρρήσεις προχώρησε σε αντικατάσταση της τελευταίας στιγμής, προτείνοντας τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Πλειό αντί του Β. Κουφόπουλου. Για τον πρόεδρο Θ. Κουτρομάνο συμφώνησε και το Ποτάμι διά του Σπ. Λυκούδη, παρότι είχε προτείνει τον Μ. Σταθόπουλο.

Υπέρ της πρότασης για τη σύνθεση του ΕΣΡ τάχθηκαν συγκεκριμένα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Παρών» ψήφισαν Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Έν��ση Κεντρώων, με τις ψήφους να διαμορφώνονται 20-4.
Δείτε ακόμη: