Οριστικά ταφόπλακα φαίνεται πως μπαίνει στην επίμονη και αυθαίρετη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για περιορισμό των πανελλαδικής εκπομπή�� καναλιών σε 4.
Μετά την νέα οπισθοχώρηση του Νίκου Παππά, που απέφυγε ακόμη και να αναφερθεί στον αριθμό «4», φαίνεται πως η πόρτα της συναίνεσης για το ΕΣΡ είναι πολύ κοντά.
Στη Διά��κεψη των Προέδρων, η οποία ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και είναι σε εξέλιξη, ο Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε την αντιπολίτευση ότι ο αριθμός των καναλιών δεν θα εξαρτάται από απόφαση του υπουργού Επικρατείας.
«Ζητήθηκε (σ.σ.: από την αντιπολίτευση) μια επιπλέον ισχυρή δέσμευση για τον αριθμό των αδειών: ότι δεν θα είναι κάτι που θα κλείσει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας αλλά θα υπάρχει μία ευέλικτη στάση για πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των αδειών» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Όπως υπογράμμισε, «αυτό ελήφθηκε υπόψη και έχει διαμορφωθεί μία πρόταση που κατατίθεται σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τη διάθεση εκ μέρους μου να είναι η τελευταία διάσκεψη και να υπάρξει σήμερα ΕΣΡ».
«Υπήρξε προ διώρου μια δημόσια δήλωση του αρμοδίου υπουργού, με βάση την οποία επισημαίνει ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού και πως ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα ευρύτερων συναινέσεων πολιτικών δυνάμεων» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, τονίζοντας με νόημα πως «είμαστε ώριμοι για να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ».
Ο κ. Βούτσης, πριν μοιράσει την πρόταση, ξεκαθάρισε πως υπάρχει συναίνεση για την πρόταση της ΝΔ για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο ως πρόεδρο του ΕΣΡ και είπε πως για αντιπρόεδρος προτείνεται ο κ. Ροδόλφος Μορώνης.
Αναλυτικά, η πρόταση του κ. Βούτση για τη σύνθεση του ΕΣΡ:
Πρόεδρος: Κουτρομάνος
Αντιπρόεδρος: Μορώνης
Μέλη
Διαμαντάκου
Καραποστόλης
Κιάος
Κουφόπουλος
Μήτρου
Παπαδοπούλου
Σαριδάκης
Δένδιας: Θεωρούμε επαρκή την δήλωση-δέσμευση του κ. Βούτση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ανέφερε αρχικά κατά την τοποθέτησή του ότι η θέση της NΔ είναι υπέρ της εκμετάλλευσης του συνόλου του φάσματος των τηλεοπτικών συχνοτήτων, «όχι για οικονομικούς ή τεχνικούς λόγους, αλλά προς χάριν της ενημέρωσης των πολιτών».

«Θέλω κατ’ αρχήν να καλωσορίσω την δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Παππά. Αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός προσχώρησε επιτέλους σε ένα τρόπο σκέψης που είναι πολύ καλύτερος από αυτόν του αριθμού των 4 αδειών» τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Έχουμε αποτιμήσει κ. Βούτση εξαιρετικά θετικά τη συμβολή σας γενικά στο θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών και ακριβώς λόγω του κύρους σας κ. Πρόεδρε η ΝΔ θα ήθελε και την δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος αυτού… Ξέρουμε ότι είναι θέμα Κυβέρνησης αλλά η δική σας δέσμευση είναι η λυδία λίθος για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα η σημερινή διαδικασία. Θα σας παρακαλούσα η θέση σας να περιλαμβάνει την αύξηση των δυναμένων να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

«Είναι απολύτως θεμιτό το ΕΣΡ που θα έχει τον βασικό λόγο και όχι απλώς τη σύμφωνη γνώμη, να αποφασίσει ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος από αυτόν των 4 αδειών. Στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε κατά τι να είναι αυξημένος» παρατήρησε από την πλευρά του ο Προέδρος της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας επέμεινε ότι «η ΝΔ δίνει βαρύτητα στον δικό σας λόγο καθώς ο κ. Παππάς δεν είχε παίξει τον πλέον εποικοδομητικό ρόλο και γι’ αυτό ζητούμε την δική σας δέσμευση. Προσβλέπουμε στην δική σας δέσμευση περισσότερο».

Βούτσης: Είναι σαφής η τοποθέτησή μου για ανοιχτό ορίζοντα στη συζήτηση για τον αριθμό των αδειών
«Η συγκεκριμένη πρόταση είχε νομοθετηθεί. Υπάρχει μια διαδικασία, η ευ��ύνη είναι κοινή» ανταπάντησε αρχικά ο κ. Βούτσης. Διευκρίνισε όμως: «Είναι σαφής η τοποθέτησή μου, είναι προφανές ότι το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια διερεύνηση με ανοιχτό ορίζοντα για ένα αυξημένο αριθμό, για τον οποίο βεβαίως θα υπάρξει διαβούλευση και από την πλευρά μας. Αν π.χ. το ΕΣΡ πει τα κανάλια να είναι 10-12 και εγώ θα πω ότι είναι λάθος. Ζητάτε να ξεφεύγουμε από τον δεσμευτικό αριθμό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε να μην υπάρξει εικονική αύξηση (π.χ. κατά έναν τηλεοπτικό σταθμό) αλλά συμπλήρωσε, ανοίγοντας κατ΄ αρχήν τον δρόμο για μία συμφωνία: «Θεωρώ ότι η δήλωση του Προέδρου του Βουλής είναι επαρκής».
Χρ. Παππάς: Ύμνοι για Πολύδωρα και «παρών» στην ψήφο
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς χαρακτήρισε «μεγίστη απρέπεια να ζητείται από τον Πρόεδρο της Βουλής μια δήλωση που θυμίζει δήλωση μετανοίας» και στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του… Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος είχε προταθεί για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Επιτέθηκε μάλιστα στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η αντίδρασή της στον κ. Πολύδωρα σχετίζεται με τις θέσεις που είχε πάρει υπέρ της συνεργασίας με την Χρυσή Αυγή.

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι ψηφίζει «παρών».
Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Να τελειώνουμε

«Η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη και τις πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν την Διάσκεψη των Προέδρων» δήλωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ o γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας κ. Μαντάς . «Να τελειώσει επιτέλους αυτή η ανομία των 27 χρόνων και να υπάρξει ένα τοπίο που να είναι νόμιμο» τόνισε.

«Παρών» από το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ ψηφίζει "παρών". Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τη λειτουργία των θεσμών» ανακοίνωσε για την στάση του ΚΚΕ ο αντιπρόεδρός της Βουλής και βουλευτής του Γιώργος Λαμπρούλης.
«Ναι» και από ΠΑΣΟΚ για Κουτρομάνο
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την πλευρά του, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ εξαρχής είχε μιλήσει για αντισυνταγματικό νόμο και επιτέθηκε στον Νίκο Παππά λέγοντας –μεταξύ άλλων- πως «πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη και έχασε στη Βουλή από αξιοπιστία».
«Τώρα όμως υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ, η οποία ήταν ήττα της κυβέρνησης και του υπουργού που δεν παραιτήθηκε. Δικαίωμά του αλλά το ότι αναβαθμίστηκε κιόλας μας προκαλεί απορία» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Ο ίδιος, τόνισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη σέβεται τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Βουλής αλλά άφησε και πάλι αιχμές για την αξιοπιστία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.
«Η στάση του σε όλη αυτή την πορεία θόλωσε τα νερά. Έκανε τώρα μια δήλωση που είναι μετριοπαθέστατη αλλά ο κ. Παππάς δεν είπε ότι εγκαταλείπει τον αριθμό “4”. Έτσι, δεν αποκλείεται αύριο να επανέλθει σε αυτό» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, αφήνοντας αιχμές μήπως θέλει να επαναφέρει την πολιτική των 4 αδειών μέσω του ΕΣΡ: «Μήπως αυτός ο υπουργός με τις αντισυνταγματικές εμμονές, προσπαθεί να πετύχει αυτό που θέλει με μία σειρά προτεινόμενων μελών του ΕΣΡ;».
Όπως τόνισε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο, αν και είχε προτείνει τον κ. Σωτηρέλη (είπε μάλιστα πως λυπάται πως δεν πρότεινε τον κ. Κουτρομάνο πρώτο το ΠΑΣΟΚ), αλλά διατύπωσε ενστάσεις για τα 7 μέλη του ΕΣΡ (όχι για τον κ. Μορώνη ως αντιπρόεδρο). Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε μια διακοπή από τον κ. Βούτση για να διαβουλευτεί με το κόμμα του σχετικά με αυτό, με τον Πρόεδρο της Βουλής να συμφωνεί σε διακοπή 15 λεπτών μόλις τελειώσουν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων στη Διάσκεψη.
Λυκούδης: Ο κόσμος λέει να συννενοηθούμε
Τη συμφωνία του εκ μέρους του Ποταμιού εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης.
«Ο κόσμος μας λέει μας πνίγουν τα προβλήματα, συνεννοηθείτε για τα άλλα. Να είμαστε συνεπείς και να ανταποκριθούμε σε αυτό που μας λέει το Σύνταγμα», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχθηκε ακόμη και από άλλα μέλη του Ποταμιού, επειδή συμφώνησε στην προηγούμενη συνεδρίαση με την πρόταση της κυβέρνησης.
Θ. Παπαχριστόπουλος: Συγχαρητήρια σε όλους, θυμίσαμε τη στάση του Τραμπ μετά τις εκλογές!
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος έδωσε από την πλευρά του συγχαρητήρια στους εκπροσώπους των κομμάτων για την διαφαινόμενη συμφωνία. Παραλλήλισε μάλιστα την στάση τους με αυτήν του… νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επειδή παρά την σφοδρή διαμάχη του με την Χίλαρι Κλίντον, μετά τη νίκη του έδωσε συγχαρητήρια στην αντίπαλό του!
«Χρησμός» και… βέλη σε ΣτΕ από Χριστοδουλοπούλου
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, παίρνοντας το λόγο, ξεκίνησε με έναν… χρησμό!
«Να μην ναυαγήσει αυτή η τελευταία απόπειρα. Αν δεν γίνει και σήμερα, θα απελευθερώσει δυνάμ��ις που θα κάνουν τα πράγματα ανεξέλεγκτα» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κα Χριστοδουλοπούλου άσκησε (ήπια) κριτική στο ΣτΕ, τονίζοντας ότι το ίδιο ήταν που είχε ξεκαθαρίσει ότι έπρεπε να δοθεί λύση με το θέμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «υπέρμετρη αντίδραση» για το θέμα.
«Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης, θα τη συνέφερε να πει τα αφήνω όλα αρρύθμιστα. Τελικά, όμως, ποιόν συμφέρει το αρρύθμιστο τοπίο; Σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει αυτή η ζούγκλα» πρόσθεσε η κα Χριστοδουλοπούλου.
Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): Πάμε να προχωρήσουμε με προφορικές διαβεβαιώσεις
Ο Μάριος Γεωργιάδης τόνισε πως η Ένωση Κεντρώων έχει συμβάλλει τα μέγιστα για να υπάρξει μία εικόνα συναίνεσης και πρόσθεσε πως τον λυπεί που «πάμε να προχωρήσουμε στο ΕΣΡ με προφορικές διαβεβαι��σεις (σ.σ.: εννοεί του κ. Παππά)».
«Βλέπουμε να έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά επειδή έχουν αλλάξει κάποια πρόσωπα, θα θέλαμε και εμείς να ενημερωθούμε γι' αυτά τα πρόσωπα προτού τοποθετηθούμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης, τασσόμενος υπέρ ενός διαλλείματος. 15 λεπτών.
Τελικά η Διάσκεψη διακόπηκε στις 18.30 και ξεκίνησε εκ νέου περίπου μισή ώρα μετά..
Δείτε ακόμη: