Επί ποδός βρίσκονται στην κυβέρνηση (αλλά και την αστυνομία, αφού –εκτός των 500 αμερικανών πρακτόρων της CIA- θα ακροβολιστούν στο λεκανοπέδιο και 3.000 Έλληνες αστυνομικοί) για την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος φτάνει στην Αθήνα την Τρίτη 15 Νοεμβρίου και θα μεταβεί απευθείας από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντήσει ��ον Προκόπη Παυλόπουλο.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα κάνουν και δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.
Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει ομιλία στην Πνύκα και συγκεκριμένα στο πλάτωμα τηλεσκοπίου Δωρίδη στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων, με φόντο την Ακρόπολη.
Ο Ομπάμα θα αναχωρήσει την ίδια μέρα από την Ελλάδα και θα μεταβεί στη Γερμανία για επαφές με την καγκελάριο Μέρκελ.
Η εκλογή Τραμπ ρίχνει τις προσδοκίες για την επίσκεψη
Στην κυβέρνηση σίγουρα επικρατεί προβληματισμός, αν όχι στενοχώρια, μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Αν και η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα είναι σε κάθε περίπτωση μείζονος σημασίας, ωστόσο ο παρονομαστής πλέον αλλάζει αφού αλλάζει και «στρατόπεδο» ο Λευκός Οίκος σε δύο μήνες.
«Ο ερχομός Ομπάμα αποτελεί υπογράμμιση ότι όχι μόνο ο ίδιος αλλά όλο το πολιτικό σύστημα των εξωτερικών συμφερόντων των ΗΠΑ αναγνωρίζει αυτόν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας. Η συγκεκριμένη πολιτική Ομπάμα θα συνεχιστεί γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των ΗΠΑ όχι μόνο της Ελλάδας» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον Alpha 9,89.
«Παρά το γεγονός ότι ο Ομπαμα τυπικά είναι πρόεδρος μέχρι τέλος του χρόνου έχει πολύ σημασία γιατί δεν έρχεται εύκολα ένα πρόεδρος των ΗΠΑ στην χώρα μας και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία και ειδικά με την θέση του Ομπάμα για το χρέος» τόνισε, εξάλλου, ο Νίκος Συρμαλένιος στον Σκάι.
Από την άλλη, ο Σίμος Κεδίκογλου της ΝΔ εκτίμησε πως «τα δεδομένα αλλάζουν γιατί δεν έχουμε μια μετάβαση εξουσίας». «Κάθε συζήτηση για το χρέος αυτή τη στιγμή θα ήταν χαμένος κόπος. Αξίζει όμως να δώσει βάση η κυβέρνηση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έρχεται ένας Αμερικανός πρόεδρος στην περιοχή και δεν επισκέπτεται ταυτόχρονα και την Τουρκία» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ στον Σκάι.
«Σε συμβολικό επίπεδο είχε κάποια σημασία σήμερα όμως ο συμβολισμός αυτός περιορίζεται» εκτίμησε, εξάλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου.
Δείτε ακόμη: