​Νέα προσπάθεια γίνεται σήμερα, η 6η κατά σειρά, προκειμένου να συναινέσει η πλειοψηφία των 4/5 για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι προγραμματισμένη στις 3 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Νίκου Βούτση, «η σημερινή είναι η τελευταία διαδικασία για να μην ευτελίζονται πρόσωπα».

Δεν αποκλείεται, αυτό να ερμηνεύεται, ως εξής: Αν και αυτή η συνεδρίαση αποβεί άγονη, τότε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια διαφορετική νομοθετική ρύθμιση.

Να θυμίσουμε ότι χθες, οι Νίκος Δένδιας και Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατέστησαν σαφές ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν δεν διασφαλιστούν τρεις βασικές προϋποθέσεις. Αυτές είναι: να καταργηθεί ο νόμος για τις 4 τηλεοπτικές άδειες με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες μόνο στο ΕΣΡ, να καταργηθεί το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει η κυβέρνηση (και ότι δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ) και τέλος, ότι το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Πληροφορίες λένε λοιπόν, ότι ο Νίκος Βούτσης θα προτείνει το μεσημέρι, για Πρόεδρο του ΕΣΡ, τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, δηλαδή θα λάβει υπόψιν την πρόταση της ΝΔ. Ωστόσο, θα έχει στη λίστα και τους υπόλοιπους της τελευταίας πρότασής του, όπως τον Ροδόλφο Μορώνη και την Πόπη Διαμαντάκου. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το παραπάνω σενάριο, αφού σύμφωνα με τους συνεργάτες του, απάντησε με τη φράση «Ουδέν σχόλιο», για τα όσα ακούγονται σχετικά με το πρόσωπο του κ. Κουτρομάνου.

Σε εκ νέου ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότηση�� του ΕΣΡ. Απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά «καπελώματα» και πλειοψηφίες. Η Κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα. Επίσης, να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί. Να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια».

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης με τιτίβισμα σημείωσε: «Το σίριαλ #ΕΣΡ κούρασε. Να σταματήσουμε το "κρυφτούλι" & να συμφωνήσουμε σε πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Η πρότασή μας δίνει διέξοδο #topotami».

pota.jpg