Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα αποκτά πλέον περισσότερο σημειολογική σημασία εξέφρασε η Κάτια Μακρή στο σχόλιο της για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ στο κεντρικό δελτίο του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα.

«Αθόρυβα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ίσως εκτός του ��άνου Καμμένου, στήριζε Χίλαρι Κλίντον και ξαφνιάστηκε με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες από πλευράς Κοτζιά έγιναν προσπάθειες να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον Τραμπ, ��ιατί ήταν και οι δημοσκοπήσεις αμφίρροπες, αλλά αυτές οι σχέσεις θέλουν χρόνο για να χτιστούν» τόνισε η κα Μακρή.

Σύμφωνα με την ίδια, «στην κυβέρνηση στενοχωρήθηκαν με το αποτέλεσμα γιατί με τη Χίλαρι Κλίντον, ήξεραν ή περίμεναν τι έχουν μπροστά τους να κάνουν. Σε πολλά θέματα - Κυπριακό, οικονομία, προσφυγικό- ο δρόμος θα ήταν περίπου ίδιος με τον Μπάρακ Ομπάμα».

Αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα, είπε: «Μια επίσκεψη Αμερικανού προέδρου είναι μια επίσκεψη Αμερικανού προέδρου και κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το γεγονός. Εκ των πραγμάτων, όμως, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ αποκτά περισσότερο σημειολογική σημασία αυτή η επίσκεψη παρά έχει ουσία. Αυτό υπό την έννοια, και αμέσω�� μετά που θα δει την Άνγκελα Μέρκελ, και αυτή με τον ίδιο τρόπο θα τον αντιμετωπίσει. Δεν είναι πλέον ο Μπάρακ Ομπάμα που μπορεί να επηρεάσει τη διάδοχό του, Χίλαρι Κλίντον».

Εξάλλου, η κα Μακρή εξήγησε ότι ο Ομπάμα εκτέθηκε και προσωπικά με τον Τραμπ και έχει εκ των πραγμάτων πλέον μικρά περιθώρια παρέμβασης: «Βλέποντας ότι η Χίλαρι κάποιες στιγμές δεν τράβαγε, αναγκάστηκε να βγει ο ίδιος μπροστά και να κάνει την πολύ μεγάλη κόντρα με τον Τραμπ. Έτσι τα περιθώρια του Ομπάμα στον Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον πάρα πολύ μικρά για τα θέματα που αφορούν εμάς».