Στα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, τo Brexit, στην ξενοφοβική πολιτική στροφή σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, στη διάσκεψη των 47 προέδρων κοινοβουλίων στο Στρασβούργο και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα: «Διλήμματα και συμφραζόμενα του προσφυγικού ζητήματος. Ιδέες, αξίες, ιστορία, πολιτικές», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην αίθουσα της Γερουσίας.

«Η έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ εγγράφει το προσφυγικό ως κεντρικό ζήτημα στην πολιτική ατζέντα, όπως και στον κορμό των πολιτικών και ιδεολογικών συσχετισμών σε διεθνή κλίμακα, καθώς βρισκόταν στην ατζέντα σειράς δυνάμεων, εν προκειμένω του Ντόναλντ Τραμπ, τους προηγούμενους μήνες» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Όπως τόνισε, το ζήτημα ήταν κεντρικής σημασίας και στο Brexit, όπως και στην ψηφοφορία στην ουγγρική Βουλή όπου για 2-3 ψήφους δεν πέρασε η νομοθεσία εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων. Επίσης, ο κ. Βούτσης στάθηκε και στους θριαμβικούς τόνους από τις δηλώσεις της Λεπέν, του Φάρατζ και άλλων, οι οποίοι εκπροσωπούν αυτή την επιθετική ατζέντα εναντίον των προσφύγων.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δίχως την παύση των πολεμικών εχθροπραξιών και την επιστροφή σε ένα καθεστώς ομαλότητας, οι προσφυγικές ροές δεν πρόκειται να εκλείψουν. Επισήμανε πως «πρέπει όλοι μας, από όποιο μετερίζι βρισκόμαστε, θεσμικά και εθελοντικά, με τις πολιτισμικές και ιστορικές παρακαταθήκες μας, αλλά και με τη συνδρομή της επιστημονικής μελέτης και έρευνας, να συνενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για την παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και όπου γης, για την επικράτηση της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων, καθώς και για την ειρ��νική συνύπαρξη των λαών».

Συμπλήρωσε, παράλληλα, πως «η διεθνής κοινότητα και η Δύση, αντί να προχωρούν σε αναπτυξιακά προγράμματα ή σε ουσιαστικά μέτρα ενσωμάτωσης, δίνουν τη γνωστή βοήθεια: σάντουιτς και νερά, εδώ και χρόνια».