​Τα συγχαρητήριά τους προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, απέστειλαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, προσκαλώντας τον νέο Πλανητάρχη στην Ε.Ε. για συνομιλίες.

Οι δύο Πρόεδροι σε κοινή επίσημη επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρουν ότι «Η στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εδράζεται στις κοινές αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τ��ς δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς».

«Η Ε.Ε και οι ΗΠΑ» λέει ο Γιούνκερ, «εργάστηκαν από κοινού για να εξασφαλίσουν ειρήνη και ευημερία στους πολίτες τους και σε όλο τον κόσμο».

Γιούνκερ και Τουσκ τονίζουν επίσης ότι «Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσουμε τις διατλαντικές σχέσεις» εξηγώντας ότι «μόνο με τη στενή συνεργασία η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ενάντια σε πρωτοφανείς απειλές όπως το Ισλαμικό Κράτος, η ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση».

«Ευτυχώς η συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ είναι βαθιά και στενή», αναφέρουν επίσης και προσθέτουν: «Από τη συνεργασία μας για την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια στην ανατολική γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για την διατλαντική εμπορική σχέση, δεν πρέπει να μειώσουμε την προσπάθεια να παραμείνουν οι δεσμοί μας διαρκείς και ισχυροί».

Και καταλήγουν: «Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις γέφυρες που χτίζουμε στον Ατλαντικό. Οι Ευρωπαίοι βασίζονται στο ότι η Αμερική, της οποίας οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα φάρος ελπίδας στον κόσμο θα συνεχίσει να επενδύει σε συνεργασίες και συμμαχικούς δεσμούς».

του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες