Παραιτήθηκε μια ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Δικαιοσύνης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Κωστής Παπαϊωάννου, στο… «πνεύμα Φίλη», όπως καθίσταται σαφές από την ανακοίνωση που εξέδωσε και διαμαρτυρόμενος για «θεσμική υποχώρηση» στις σχέσεις Κράτους-Ε��κλησίας.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής έκανε αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωστής Παπαϊωάννου. Ο Υπουργός ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παπαϊωάννου για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο Υπουργείο κατά τη διάρκεια της θητείας του και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του».


Όμως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παπαϊωάννου μιλάει για ανάγκη να μην υπάρξει καμία θεσμική υποχώρηση στο θέμα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας ( λίγες ημέρες μετά το θέμα που ανέκυψε με την μη παραμονή στην κυβέρνηση του Νίκου Φίλη) καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων.


Αναφέρει συγκεκριμένα ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:


«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κλείνει ένας κύκλος 20 μηνών. Με τους συνεργάτες μου αναλάβαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξάλειψη των διακρίσεων: νομοθετήσαμε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε όλα τα ζευγάρια, ενισχύσαμε την αντιρατσιστική νομοθεσία, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και του ρατσισμού.

Η θέσπιση ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των φυλακών και η επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης βρίσκονται στη Βουλή για ψήφιση. Δουλέψαμε για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι σχεδόν έτοιμο για δημόσια διαβούλευση. Ευχαριστώ τον Νίκο Παρασκευόπουλο γιατί με τίμησε με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του.

Ευχαριστώ ολόψυχα τους συνεργάτες μου, ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί τους. Εύχομαι ολόψυχα στον νέο Υπουργό καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Κλείνω αυτόν τον κύκλο με τη βεβαιότητα πως στη σημερινή συγκυρία κάθε θεσμική υποχώρηση κοστίζει πολύ ακριβά, είτε αφορά στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας είτε στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων. Όμως η προσπάθεια για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαρκής. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαι παρών».