Έναν καθαρό διάδρομο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές επιδιώκει να συμφωνήσει με την ΕΕ πλέον η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ελληνική κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες.
«Ολοι στο Eurogroup συμφώνησαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από το πρόγραμμα ως το 2018. Και παίρνοντας την πορεία αντίστροφα, σημαίνει ότι για να βγει η Ελλάδα στις αγορές το ‘18, χρειάζεται προηγουμένως να έχει δοθεί το ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άρα νωρίτερα να έχουν αρθεί τα capital controls και προηγουμέ��ως να έχει γίνει η συμφωνία για το χρέος. Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, αφορούν στο περιεχόμενο, στα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει αυτόν τον καθαρό διάδρομο για την έξοδό της στις αγορές».
Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, ο διάδρομος αυτός θα περιλαμβάνει:
- απόφαση τον Δεκέμβρη για συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) για τη 2η αξιολόγηση και νομοθέτηση αργότερα,
- εκτέλεση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, τα οποία η κυβέρνηση έχει διαγνώσει πως πλέον διευρύνονται,
- ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση,
- έκδοση τριετών ομολόγων,
- άρση των capital controls και αποκατάσταση του αυτόνομου δανεισμού το 2018, οπότε θα ληφθούν και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
«Στόχος μας η συμφωνία στο Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου»
«Στόχος μας είναι στο Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου να έχουμε ολοκληρώσει όσα πρέπει να κάνουμε, ώστε να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Επιτυχία για την ελληνική πλευρά θα είναι στις 5 Δεκεμβρίου να συμφωνήσουν όλοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση τελείωσε και να αρχίσει η συζ��τηση για να δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Όσα περισσότερα “κερδίσουμε” για το χρέος, τόσο το καλύτερο για εμάς», είπε.
Η κυβερνητική πηγή έκανε λόγο γι�� συμφωνία όλων των πλευρών σε αυτήν την στρατηγική και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι τελικά πιο ουσιαστικά από ό,τι αναμενόταν.
Η ίδια πηγή μίλησε για πολύ καλό κλίμα στις συναντήσεις αλλά και φιλική αντιμετώπιση από τον Πολ Τόμσεν.
«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα είναι για πέντε χρόνια, θα αφορούν σε συνδυασμό από σταθερά επιτόκια, περιόδους χάριτος και ωριμάνσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους. Εκεί τίθεται και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το ύψος των οποίων δεν έχει καθοριστεί… Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ωστόσο, είναι πιο φιλόδοξα απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο Μάιο», κατέληξε.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου