​Σε παρασκηνιακή συμφωνία για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελ��ηνικό πρόγραμμα και για τον τρόπο με τον οποίο θα οριστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέληξαν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, στο Εurogroup που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ. Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την “σύμπλευση Τόμσεν” με την ΕΕ και στη συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και ο Κλάους Ρέγκλιγκ περιέγραψαν τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας.
Πηγή του ευρωσυστήματος είπε χθες στο STAR ότι είναι πεπεισμένος πως το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, πως η συμμετοχή του θα είναι χρηματική και πως το ύψος της θα οριστεί από μια συγκεκριμένη εξίσωση: τη συνολική έκθεση του Ταμείου στην Ελλάδα, μείον το ποσό που έχει αποπληρωθεί. Προσδιόρισε ουσιαστικά το ποσό κοντά στα 6 δις ευρώ. Η ίδια πηγή είπε πως δεν έχει νόημα το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα πολύ αργότερα, διότι αφενός η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές, αφετέρου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικά στα μισά και στα δύο τρίτα του δρόμου (από τα 3 έτη του προγράμματος).
Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη για να φτάσουμε στη συμμετοχή του Ταμείου, ο Γερούν Ντάισελμπουμ κατέστησε δημόσια σαφές ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί πως δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν ποσοτικά από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του προγράμματος, «δεν μπορούμε να βάλουμε έναν αριθμό μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά, αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι είπε -παρουσία του Τόμσον- πως το ΔΝΤ «δεν μπορεί πια να πει ότι αυτά που προσφέρουμε δεν είναι ικανοποιητικά». Ο οδικός χάρτης ξεκαθ��ρισε ακόμη περισσότερο όταν ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι «αλλαγές κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, μείωση καπέλων επιτοκίων και εξομάλυνση της ωρίμανσης και της αποπληρωμής δανείων, μέσα στο σημερινό εύρος ωριμάνσεως περιλαμβάνονται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα» και ως εκ τούτου θα εκτελεστούν τώρα.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα παίξουν το ρόλο της πολιτικής εγγύησης προς το ΔΝΤ και η ποσοτικοποίησή τους δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί. Θα είναι όμως γνωστή ως ασφαλιστική δικλείδα για να ληφθεί η απόφαση συμμετοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω δεν έφερε ουδεμία αντίρρηση ο Σόιμπλε και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα «φρένο από γερμανικής πλευράς».
Σε σχέση με το άλλο θέμα της ημέρας, την Κύπρο, τo Eurogroup ενημερώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τις οικονομικές πτυχές της επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ.
Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας το σώμα των υπουργών σημείωσε ότι η επανένωση της νήσου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά “πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες”. Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το Εurogroup θα επανέλθει στο θέμα τους επόμενους μήνες. Σε σχέση με την Κύπρο, ο Πρόεδρος του eurogroup είπε πως οι πολύ καλές προσπάθειες των κυπριακών αρχών πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση στα δημόσια οικονομικά.
Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ανάπτυξη στη χώρα είναι πλέον στέρεη, ο χρηματοπιστωτικός τομέας βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται γρήγορα, όμως συνεχίζει να υπάρχει υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι αρχές θα πρέπει να επιμείνουν στη συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Tέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε ότι έχοντας μεταβεί ο ίδιος στην Κύπρο έχει δει πως η χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έλαβε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και όπως επεσήμανε «υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση με το κοινοβο��λιο». Σημείωσε δε, με ικανοποίηση ότι 2 από τους 3 οίκους αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου