​Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να παράσχει «όποια βοήθεια της ζητηθεί», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πέλερεν της Ελβετίας, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση του STAR, σημείωσε ότι είναι γνωστό πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν προσωπικά, έχει αναγάγει την επίλυση του Κυπριακού σε προτεραιότητα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πρόσφατη ομιλία του για την "Κατάσταση στην Ένωση" και πως ο απεσταλμένος της Κομισιόν, Πέτερ Βαν Νούφελ είναι σε ανοικτή γραμμή για την περίπτωση που του ζητηθεί να μεταβεί στην Ελβετία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Η ΕΕ υποστηρίζει την διαδικασία επίλυσης, ενεργά, πολιτικά και τεχνικά», τόνισε ο Εκπρόσωπος και καλωσόρισε την πρόσφατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής εκπρόσωπος, αποκάλυψε σήμερα πως το κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να συζητήσει την έκθεση προόδου της Τουρκίας την Τετάρτη, χωρίς όμως να θέλει να προκαταλάβει το περιεχόμενό της.
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η οικονομική διάσταση της επίλυσης του κυπριακού ζητήματος θα απασχολήσει στο μέλλον και το Eurogroup. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, το μόνο ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup θα είναι αυτό της πρώτης αξιολόγησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δεν απέκλειαν όμως η οικονομική διάσταση της επίλυσης να τεθεί από τον Υπουργό Οικονομικών.
του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες
Ξεκινούν οι συνομιλίες για το κυπριακό
Υπενθυμίζεται ότι αρχίζουν σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας οι εντατικές συνομιλίες του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με επίκεντρο την εδαφική πτυχή του Κυπριακού. Την τυπική έναρξη των συνομιλιών θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο ξενοδοχείο Le Mirador Resort, όπου διαμένουν οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών καθώς και των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στη σύντομη ομιλία του αναμένεται να εκφράσει τη σθεναρή στήριξή του στη διαδικασία και αν απονείμει τα εύσημα στους δύο ηγέτες για την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει ώστε να επιτευχθεί συνολική λύση του Κυπριακού.
Ντόρα Μπακογιάννη: "Όλοι βρισκόμαστε αρωγοί στο πλευρό του"

«Σήμερα, οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω, για ακόμη μια φορά, τη στήριξη όλων μας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Όλοι βρισκόμαστε αρωγοί στο πλευρό του και στηρίζουμε την προσπάθειά του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του μεγάλου εθνικού μας θέματος» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.