​Για τα κομβικά σημεία που είχε ο ανασχηματισμός μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα «πολύ κάτω των προσδοκιών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ορισμένους υπουργούς, θέτοντας στο τραπέζι βασικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην Έφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Νίκο Παππά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εμφανίστηκε πάντως βέβαιος ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των προσώπων είναι γνωστά, φθαρμένα πρόσωπα. Εκείνα θα δίνουν τον τόνο της κυβέρνησης και όχι τα νεότερα και άπειρα -εκ των πραγμάτων- πρόσωπα που έχουν μπει» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και εξήγησε: «Γι' αυτό μιλήσαμε για ανακύκλωση και για ματαιότητα, με την αίσθηση και την πεποίθηση, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε με όσα είπε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβο��λιο».

Αφού η Αχτσιόγλου έκανε τις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα, τι περιμένουμε να αλλάξει;
Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου στη θέση της υπουργού Εργασίας, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε: «Ήταν ο άνθρωπος -μία ειδική περίπτωση, δεν μιλάω σαν πρόσωπα, μιλάω για θεσμική θέση- που έκανε τις διαπραγματεύσεις, άρα τι περιμένουμε ν’ αλλάξει, όταν ό,τι έχει κάνει στα εργασιακά φέρει και τη δική της σφραγίδα; Προφανώς γιατί αν διαφωνούσε με τον υπουργό της, δεν θα ήταν εκεί. Θα είχε παραιτηθεί. Επομένως δεν μπορεί να περιμένει κάποιος κάποια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής».
Τα δύο βασικά χαρακτη��ιστικά που είχε ο ανασχηματισμός
Στάθηκε, επίσης, σε άλλα δύο χαρακτηριστικά, που, όπως είπε, έχει ο ανασχηματισμός. Το πρώτο είναι ότι «η συζήτηση περί ανοίγματος προς το κέντρο ή προς την κεντροαριστερά δεν υπάρχει» καθώς «οι προσπάθειες έγιναν αλλά προφανώς δεν απέδωσαν».
Το δεύτερο αφορά το ειδικό χαρτοφυλάκιο για την καθημερινότητα, για το οποίο ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε: «Διαβάζω με ενδιαφέρον ότι υπάρχει κι ένα υπουργείο καθημερινότητας. Υποτίθεται ότι η έννοια για την καθημερινότητα είναι οριζόντια σε ένα υπουργικό συμβούλιο. Δεν είναι κάθετη. Περισσότερο σαν υπουργείο ρουσφετιών μού ακούγεται αυτό».

Για το νέο υπουργό Οικονομίας και τις δηλώσεις που είχε κάνει για εγκατάλειψη του ευρώ

Για τον νέο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ότι ορθώς υφίσταται κριτική «και θα πρέπει να μας πείσει ότι η σκέψη του περί μη αποκλεισμού του ενδεχομένου παράλληλου νομίσματος και εγκατάλειψης του ευρώ, δεν παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού του».

Σχολιάζοντας δε, την αναφορά του κ. Παπαδημητρίου κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Όταν κάποιος μιλάει για επενδύσεις σε μία χώρα που αγωνίζεται να παραμείνει στην ευρωζώνη [...], αυτός που θα αγωνισ��εί να τις φέρει θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν σκέφτεται ή δεν σκέφτεται ή αν έχει αποκηρύξει όλα όσα έλεγε για το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος. Ο κ. Παπαδημητρίου έχει πολλά ν' αποδείξει στην πορεία γιατί θα είναι κάτω από την προσοχή όλων μας, διότι έχει πει πράγματα παρόμοια με τον κ. Βαρουφάκη».

Αφού σχεδόν όλη κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ είναι στην κυβέρνηση… πώς λένε ότι είναι «κυβέρνηση Αριστεράς»;

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι «το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ είναι στην κυβέρνηση» και αναρωτήθηκε «πώς μία κυβέρνηση που έχει τόσο μεγάλο ποσοστό προερχόμενο από ένα κόμμα που μόνο αριστερό δεν είναι -είναι μία ιδιότυπη και ιδιόμορφη υ��ερδεξιά- πώς μπορεί να λέει ότι είναι μία κυβέρνηση της Αριστεράς». Αυτή τη στιγμή -σχολίασε- «φαίν��ται σαν να είναι σαν ένας ιδεολογικός Φρανκεστάιν η κυβέρνηση».

Η πεποίθηση της κοινωνίας είναι ότι ο κ.Παππάς έκανε λανθασμένους χειρισμούς- Τελικά ανταμείφθηκε με ένα υπουργείο

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Παππά στην κεφαλή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε πως «ενώ η εντύπωση στην κοινωνία και η πεποίθηση είναι μία πεποίθηση απαξίωσης λόγω των χειρισμών που έγιναν, εκείνος τελικά ανταμείβεται με ένα υπουργείο και μία ενίσχυση αρμοδιοτήτων» και σχολίασε πως αυτό που πρέπει να δει κανείς είναι «κατά πόσον ο υπουργός μπορεί να ακούει την κοινωνία και πόσο δέσμιος είναι δεσμεύσεων που έχει έναντι συγκεκριμένων προσώπων».

Για το θέμα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ενόψει και της συνεδρίασης της προσεχούς Πέμπτης, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η θέση της Νέας Δημοκρατίας «είναι ξεκάθαρη, κρυστάλλινη και δεν πρόκειται να μεταβληθεί» κι έχει επανειλημμένως και με ποικίλους τρόπους παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη.