​Η πρώτη τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου ο Γιώργος Σταθάκης έδωσε τη σκυτάλη στο νέο υπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξανδρου Χαρίτση και του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

«Το υπουργείο στη σημερινή συγκυρία αποκτά μία στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία. Το σημείο αυτό είναι το σημείο καμπής, μεταστροφής δηλαδή της οικονομίας από μια μακρά περίοδο ύφεσης σε μια περίοδο ανάκαμψης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάκαμψη αυτή να γίνει βιώσιμη ανάκαμψη» είπε ο απερχόμενος υπουργός και πρόσθεσε:

«Άρα η αλλαγή αυτή στο υπουργείο συμπίπτει με μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία».

180022.jpg
Ο νέος Υπουργός Οικονομίας ευχαρίστησε αρχικά τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αναθέτοντας του το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε αυτό το κομβικό σημείο. Εντύπωση προκάλεσαν τα σπαστά ελληνικά του, καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μιλούσε ελληνικά προσθέτοντας και αγγλικές λέξεις.

Στη συνέχεια, ο κ.Δημήτρης Παπαδημητρίου απαρίθμησε τα σημεία όπου έχει επιτευχθεί πρόοδος από τον προηγούμενο υπουργό και τους συνεργάτες του, ευχαριστώντας τον για τη σκληρή δουλειά.
«Στις ΗΠΑ απ’ όπου έρχομαι μετά από εκτεταμένη παραμονή τα investments είναι μία από τις σημαντικότερες λέξεις γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας», τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
180026.jpg

Και πρόσθεσε: «Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων πάντοτε στα πλαίσιο του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οικοδομώντας βαθμιαία την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση διάκειται φιλικά και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό».
Tέλος, είπε: «Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χαρίτση και τον υφυπουργό κ. Πιτσιόρλα και με την αξιοποίηση και συνεργασία όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε τη σκληρή δουλειά. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας μας».
To πρόγραμμα των τελετών παράδοσης- παραλαβής
Στις 10.00 είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΣ στον νέο υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη.
Ακολουθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος από τον κ. Σκουρλέτη στον κ. Σταθάκη στις 11:00.
Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη και η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού από τον Σταύρο Κοντονή στον νέο υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη.
Στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί �� τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου ο νέος υπουργός Επικρατείας, αρμόδι��ς για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναδάκης, θα παραδώσει στην απερχόμενη κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.
Επίσης στις 12.00, ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στον νέο υπουργό Σταύρο Κοντονή.
Η τελετή παράδοσης - παραλαβής του τομέα των Δικτύων, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 12:00 το μεσημέρι.
Στις 12.30 ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης θα παραδώσει στη νέα υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδια για τα φορολογικά θέματα, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Όπως έγινε επίσης γνωστό, για τις 13.00 είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας, από τον Νίκο Φίλη στον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.
Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς θα παραδώσει στη νέα υπουργό Λυδία Κονιόρδου.
Παράλληλα, επίσης στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο στη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Μισή ώρα αργότερα, στις 13.30, θα ακολουθήσει η παράδοση - παραλαβή του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον απερχόμενο υπουργό Θοδωρή Δρίτσα στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, με υφυπουργό τον Νεκτάριο Σαντορινιό.
Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση - παραλαβή του χαρτοφυλακίου του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Αναπτυξής και Τροφίμων από τον Μάρκο Μπόλαρη στον Ιωάννη Τσιρώνη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και του νέου υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη.
Σε ό,τι αφορά την τελετή παράδοσης - παραλαβής από την απερχόμενη υφυπουργό Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη στον νέο υφυπουργό Νίκο Μαυραγάνη, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.
Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του στον νέο αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.