​Ήταν το 2013 όταν ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο άνθρωπος που θα αναλάβει την θέση του Υπουργού Οικονομίας, δήλωνε με συνέντευξη του στο «Έθνος», υπέρ ενός παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο (κάτι το οποίο συνήθιζε κατ΄επανάληψη να κάνει στις συνεντεύξεις και ομιλίες του).

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy, είχε υποστηρίξει για το παράλληλο νόμισμα:

«Μπορεί να ακούγεται ως ριζοσπαστική ιδέα, αλλά δεν είναι. Την έχουν ασπαστεί τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι προοδευτικοί οικονομολ��γοι. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος θα συνοδεύεται με την προσωρινή αναστολή (α) στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων (δημιουργήθηκε ήδη προηγούμενο με το σχέδιο «διάσωσης» της Κύπρου) και (β) στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έως την ανάκαμψη της οικονομίας και της επιστροφής του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2008. Το παράλληλο νόμισμα θα προσφέρει τη δυνατότητα για την εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω στοχευμένων δημόσιων δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος του “εργοδότη έσχατης προσφυγής” για κοινωνική εργασία.

Ολες οι εγχώριες συναλλαγές, ξεκινώντας πρώτα με τον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια με τον ιδιωτικό τομέα, θα γίνονται με διαφορετικό νόμισμα από το ευρώ. Το παράλληλο νόμισμα φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για ένα βιώσιμο «σχέδιο Β’», αφού η ΕΕ δείχνει να κλείνει τα αυτιά της στην ανάγκη για τη χάραξη και την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ.

Το σχέδιο για διπλό νόμισμα θα συναντήσει σοβαρές προκλήσεις εφαρμογής, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα ένα τεχνολογικά εξειδικευμένο σύστημα πληρωμών προκειμένου να περιοριστεί, ακόμη και να μειωθεί, η παραοικονομία. Παρά τις δυσκολίες που εμπεριέχει αυτό το σχέδιο, η υλοποίησή του είναι εφικτή. Και, φυσικά, οι μελλοντικές εξελίξεις στην Ιταλία μπορεί να οδηγήσουν στην εξέταση τού έως τώρα αδιανόητου σεναρίου - δηλαδή την έξοδο του Νότου από το ευρώ. Και τότε να δούμε πώς θα μπορέσουν το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον να μαζέψουν τα συντρίμμια από τη μετάδοση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες ποιες επιλογές υπάρχουν και τους κινδύνους που συνοδεύουν κάθε μία από αυτές τις επιλογές. Αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι παγιδευμένοι στην ιδέα του φόβου της χρεοκοπίας όταν η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει».

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Ο Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος Υπουργός Οικονομίας πήρε σαφείς αποστάσεις από τις παραπάνω θέσεις του, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα επιμείνει στην άποψη του για παράλληλο νόμισμα:

«Όχι βέβαια. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο (θέμα)» ήταν η απάντηση του.

Θυμίζουμε, πως υπέρ του διπλού νομίσματος είχε ταχθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.