​Στην ίδια γραμμή συνεχίζει η κυβέρνηση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όπως φάνηκε –σύμφωνα με πληροφορίες- και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Εν αναμονή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που είναι προγραμματισμένη στις 3 το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας, η κυβέρνηση ασκεί πολιτική πίεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αναστέλλοντας τα επίμαχα άρθρα του νόμου Παππά, -για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και για το τίμημα αυτών-, χωρίς ωστόσο να καταργεί το νόμο, όπως ζητά η αντιπολίτευση για να συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις των αντιπροσώπων των κομμάτων για το επίμαχο θέμα των καναλιών και της συγκρότησης του ΕΣΡ συνεχίζονται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά, ξεκαθάρισε: «Η ΝΔ θα τηρήσει τη θέση, την καθαρή που έχει ανακοινώσει, θεωρούμε ότι όλο το νομοθέτημα Παππά, πάσχει και πάσχει στην Αρχιτεκτονική του και στην Φιλοσοφία του. Οι χθεσινές τροπολογίες δεν άλλαξαν αυτή την πραγματικότητα, αυτή είναι η θέση μας. Κι εμείς λέμε ότι τα πρόσωπα έπονται των θεσμών. Πρώτα πρέπει να προηγηθεί μια σαφής στέρεη νομοθετική ρύθμιση, να ξ��ρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε με επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων, στο ΕΣΡ, και επίσης την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος».
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, επεσήμανε σήμερα στο STAR: «Όσο δεν καταργείται ο νόμος Παππά, ο αντισυνταγματικός και αντιδημοκρατικός, δεν πρόκειται η ΝΔ να συμφωνήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ».
Την ίδια ώρα, ο Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι «Από αυτή την κυβέρνηση περιμένουμε τα πάντα» και ανέφερε ακόμα: «Μην διανοηθούν να πάνε να αλλάξουν τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων γιατί ακούγεται και αυτό. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα αλλά είναι τελείως αν��ιδημοκρατικό».
Εκτός όμως από τη ΝΔ, που ουσιαστικά λέει ότι αν δεν δείξει εμπράκτως η κυβέρνηση ότι σέβεται την απόφαση του ΣτΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συζητήσει για τη σύνθεση του ΕΣΡ, σε σκληρή γραμμή είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα στο star.gr, διαφώνησε με το κόμμα του που ψήφισε τις χθεσινές τροπολογίες.
Απόσυρση του νόμου Παππά για άρση του αδιεξόδου ζητά και ο Βασίλης Λεβέντης. «Η κυβέρνηση να αφήσει τους εγωισμούς και να είναι σοβαρή. Πρέπει να λήξει το θέμα άμεσα. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε δείχνει πως ο Πρωθυπουργός είναι στον κόσμο του» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στα Παραπολιτικά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε στον Real Fm ότι: «Χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, έτσι πρέπει να φέρει μια σύνθεση που μπορεί να πετύχει τα 4/5. Καλούμε την κυβέρνηση με σοβαρότητα να δει το θέμα και να μην οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο την κατάσταση».
Φωνές όμως υπάρχουν και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Χρυσόγονος άφησε αιχμές για την επιμονή στις αντισυνταγματικότητες.
«Πρώτα απ’ όλα δεν ξέρουμε το σκεπτικό του ΣτΕ αλλά σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε ένα διαγωνισμό που δεν θα κατ��πέσει στα δικαστήρια, οπότε και η απαίτηση για ισονομία των πολιτών να ικανοποιηθεί αλλά και σε κάποιο βαθμό να εισπράξει χρήματα το δημόσιο» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κόκκινο.
Πάντως, παρά τη διαφωνία της αντιπολίτευσης με την επιμονή Παππά για 4 τηλεοπτικές άδειες, ορισμένοι δηλώνουν αισιόδοξοι.
«Δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα για τη μη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τη Δευτέρα θα ξέρουμε. Να ολοκληρωθεί το βήμα συναίνεσης» έγραψε η Όλγα Γεροβασίλη στο Twitter.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε: «Μετά τη χθεσινή ψήφιση των τροπολογιών, που φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια δυναμική συναίνεσης ενόψει της συγκρότησης του ΕΣΡ, βαδίσουμε σε μια οριστική ρύθμιση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε “Στο Κόκκινο”: «Εμείς έχουμε βάλει στόχο να υπάρχουν τηλεοπτικές άδειες να υπάρχει τίμημα για αυτές και να υπάρχει ΕΣΡ. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που βάζουμε. Δεν έχουμε τη διάθεση να πάμε σε μονομερές αποτέλεσμα και αυτό το αποδεικνύουμε».
Την ίδια ώρα, συνταγματολόγοι και σπουδαίοι νομικοί επισημαίνουν ότι η επιμονή στον αριθμό «4» του Νίκου Παππά, είναι και αυτή αντισυνταγματική, καθώς δεν αξιοποιεί την συνταγματική επιταγή για πλουραλισμό, που σημαίνει πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος.