Σε μία δήλωση που αποκλίνει από την στάση χαμηλών τόνων -που προσπαθεί να τηρήσει στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών- προχώρησε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες είχε σώσει την «τιμή» της κυβέρνησης όταν μετά από δική του παρέμβασή είχε αποσύρει τελικά την τροπολογία του ο Νίκος Παππάς για το «μαύρο» στα κανάλια εντός 5 ημερών.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις τηλεοπτικές άδειες ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα έπρεπε οι άδειες να είναι 3 κα�� όχι 4!

«Παρεξηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας επειδή είπε τέσσερις. Εγώ λέω τρεις» είπε σημειώνοντας ότι οι οικονομικές μελέτες έδιναν αυτόν τον αριθμό. «Μπορεί να είναι παραπάνω ο αριθμός, πράγματι. Μπορεί να γνωμοδοτήσει το ΕΣΡ, αλλά εμείς, ��α κόμματα, έχουμε άποψη» τόνισε.

«Άκουσα μία άποψη από μέλος του ΕΣΡ για 16 κανάλια. Ε, από τα 16 κανάλια, τα 15 οδηγούνται στη διαπλοκή. Και να το ακούν αυτό οι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομιλήσαμε, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 12-15 κανάλια στην Ελλάδα με 400 θέσεις εργασίας, αμοιβές και σταθερές εργασιακές σχέσεις» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για το πολιτικό σύστημα το ότι «στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων δηλώνουν προς όλους ότι χρειαζόταν διαγωνιστική διαδικασία και κάνουν αυτοκριτική που δεν έγινε» και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε συμβιβαστεί, όπως συμβιβάστηκαν, θέλοντας και μη, υπουργοί και πολιτικές δυνάμεις. Ποιος θα μας έλεγε και τι, από το πολιτικό προσωπικό που μας κουνά τώρα το δάχτυλο, αν είχαμε κάνει συμφωνίες με ορισμένους από τους κυρίους που έχουν τα κανάλια;».

«Το σήμα που δόθηκε και προς τα συμφέροντα και προς την κοινωνία είναι ότι το πολιτικό σύστημα θα προχωρήσει έξω από λογικές υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα» είπε στη συνέχεια ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας πως «όσοι εκπέμπουν, θα πληρώσουν και θα ελέγχονται».

Σε σχέση με την κατάργηση ή αναστολή του 2Α του Ν. 4339/2015 είπε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ψευτοδίλημμα, γιατί στην ουσία το άρθρο είναι καταργημένο, αφού λέει ότι αφορά στην πρώτη εφαρμογή, που είχε την δικαστική τύχη που είχε. Άρα δεν υπάρχει θέμα δεύτερης, τρίτης εφαρμογής».

«Το σήμα που δόθηκε και προς τα συμφέροντα και προς την κοινωνία είναι ότι το πολιτικό σύστημα θα προχωρήσει έξω από λογικές υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα και με σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις. Τις ευθύνες και τις αποφάσεις θα τις πάρουμε εμείς, ακούγοντας τις δικαστικές αποφάσεις, βλέποντας τι σκοπούς έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα» κατέληξε ο κ. Βούτσης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως τη Δευτέρα θα υπάρξει λύση για το θέμα του ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.