​Σε δημόσια απολογία για αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έκανε στο Αμβούργο της Γερμανίας και οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί από τον Τύπο ως «οριακά ρατσιστικές», προχώρησε ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του κοινοτικού προϋπολογισμού.

«Μετά από προσεκτική σκέψη, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησα δημιούργησαν δυσάρεστα συναισθήματα και πλήγωσαν πολλούς ανθρώπους» αναφέρει ο Επίτροπος, σε γραπτή του δημόσια δήλωση.

«Δεν είχα αυτή την πρόθεση» συμπληρώνει, «θα ήθελα να απολογηθώ για κάθε φράση μου που θα μπορούσε να υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού, ήμουν ειλικρινής και ανοιχτός, δεν διάβασα από κειμένου ομιλία, αλλά μίλησα ελεύθερα, όπως λέμε στη Γερμανία».

O Επίτροπος αναφέρει ότι το μήνυμά του είχε σκοπό να αφυπνίσει το γερμανικό κοινό: «Αν οι Γερμανοί εστιάζουν την πολιτική τους εργασία στη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξεων κλπ, κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν χάσουμε την παγκόσμια μάχη για την ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να μην πάρουμε έναν υπνάκο και να ξεκουραστούμε στον καναπέ. Πρέπει να τεθούν οι σωστές προτεραιότητες - με ένα δημοκρατικό και ισορροπημένο τρόπο. Στην ομιλία μου είχα επιλέξει κάποια παραδείγματα και για άλλη μια φορά ζητώ συγγνώμη αν τα λόγια μου προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα».

Τέλος, ο Έτινγκερ ζήτησε συγνώμη και από τη Βαλλονία και τόνισε πως προερχόμενος από ένα ομοσπονδιακό κράτος λαμβάνει πολύ σοβαρά τις τοπικές απόψεις.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου