Σε εξέλιξη είναι η «μάχη» στην ολομέλεια της Βουλής όπου γίνεται η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Νίκος Παππάς στο παρά πέντε της έναρξης της συζήτησης επί της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή -και όχι κατάργηση- του άρθρου 2Α (το οποίο ορίζει ότι ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση των αδειών γίνεται από την γ.γ. Ενημέρωσης), κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα είναι δεσμευτική.

π01.JPG
π02.JPG

π03.JPG

Ήδη, η συζήτηση διεξάγεται σε ύψηλούς τόνους και θα λάβουν το λόγο αρκετοί βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε σύντομη παρέμβασή του έκανε λόγο για «εξαιρετικά δημοκρατική διαδικασία που γίνεται σήμερα» και υπερασπίστηκε την κυβέρνηση λέγοντας -με αιχμές για τη στάση προηγούμενων κυβερνήσεων σε αποφάσεις του ΣτΕ- πως «μέσα σε ελάχιστες μέρες από τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, έφερε τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου».

«Θα παρακαλούσα οι τόνοι να είναι συγκρατημένοι, να βρούμε τους κοινούς τόπους και να προχωρήσουμε συναινετικά από δω και πέρα» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Τον λόγο πήρε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική ήττα της κυβέρνησης: «Πρόκειται για μια ήττα που είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν δημοσιευτεί η απόφαση τότε θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει. Λέμε "όχι" στο τέχνασμα της αναστολής του νόμου».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε μιλώντας πως «οποιοσδήποτε διαγωνισμός γίνει στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ», ενώ για το θέμα των αδειών είπε ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, είπε πως ήδη υπάρχει ένα τίμημα για τις άδειες από τον διαγωνισμό που ακυρώθηκε και «πρέπει να δούμε τώρα πως αυτό το τίμημα θα εισπραχθεί», ενώ κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις της Βουλής να συναινέσουν για το ΕΣΡ.

Ο υπουργός Επικρατείας στη συνέχεια έκανε λόγο για οριακή απόφαση του ΣτΕ, η οποία «δεν άφησε να πάνε χρήματα σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ.