​Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup είπε σε σχέση με το έγγραφο ενημέρωσης του Ολλανδικού Υπουργείου Οικονομικών, πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ “δεν αναφερόταν σε άνοιγμα του συνταξιοδοτικού, αλλά σε θέματα όπως το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης”.
Το μόνο κομμάτι του ασφαλιστικού που αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση είναι αυτό το οποίο περιγράφεται στη σελίδα 14 του συμπληρωματικού μνημονίου της 16ης Ιουνίου 2016, στο σημείο 5 και αφορά στην υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του ίδιου έτους «να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες».
Αυτό επισημαίνουν πηγές της Κομισιόν και του Eurogroup, μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί σε σχέση με φερόμενο έγγραφο του προέδρου Ντάισελμπλουμ το οποίο τον έφερε να ανοίγει θέμα ασφαλιστικού.
Πηγές της Χάγης διευκρινίζουν πως ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ απλώς έδωσε στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας ό��ως κάνει πάντα, την επικαιροποιημένη ατζέντα της συνεδρίασης της Δευτέρας. Η μόνη αναφορά, όταν υπεισέρχεται στο θέμα της Ελλάδας, είναι η αναφορά στα επιδόματα που περιγράφονται στο συγκεκριμένο σημείο του συμπληρωματικού μνημονίου.
Εξάλλου, πηγές της Κομισιόν διευκρινίζουν πως το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης δεν κρίνεται η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων, κάτι το οποίο θα συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Παρομοίως, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ περιέγραψε προς το κοινοβούλιό του πως στην ατζέντα τουEurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συζήτηση περί βραχυπρόθεσμων μέτρων, ανώτερη πηγή της Χάγης είπε στο Real.gr ό��ι αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Δεκέμβρη.
Σε σχέση δε με τις όποιες αναφορές γίνονται προς το ολλανδικό κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα, αυτές αποτελούν απλώς αντιγραφή και επικόλληση των συμπερασμάτων του Eurogroup του Μαΐου και του Ιουνίου, ως προς τα οποία δεν υπάρχει καμία επίσημη διαφοροποίηση.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Χάγη δείχνουν προς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες