Μετά το ρεπορτάζ του Star για τις προθέσεις της κυβέρνησης να σπάσουν 5 υπουργεία, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να καθησυχάσει οτι ο ανασχηματισμός αργεί ακόμη. Η αποκάλυψη όμως των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων τροφοδοτεί ήδη τις φήμες για τις μετακινήσεις των υπουργών.
Σύμφωνα με τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων που εγκρίθηκαν από το ΣτΕ:
Από το υπουργείο Εσωτερικών φεύγει η διοικητική ανασυγκρότηση και γίνεται αυτόνομο υπουργείο, με τον Χριστόφορο Βερναρδάκ�� να θεωρείται φαβορί για τη θέση, ενώ συστήνεται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νέο υπουργείο δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Γιάννης Μουζαλας ενώ ακούγεται και το όνομα του Δημήτρη Βίτσα, εφόσον φύγει από το Άμυνας.
Η κυβέρνηση χωρίζει επίσης το Περιβάλλον από την Ενέργεια. Ως νέος υπουργός Ενέργειας δεν αποκλείεται να ορκιστεί ο Νίκος Παππάς, μόνο όμως εάν έχει ολοκληρωθεί μέχρι να γίνει ανασχηματισμός η διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ. Προς το Υπουργείο Υγείας οδεύει η Όλγα Γεροβασίλη.
Επανασυστήνεται το Υπουργείο Τουρισμού με επικρατέστερο σενάριο την παραμονή της Έλενας Κουντουρά, ενώ αναβαθμίζεται σε υπουργείο η Γενική Γραμμ��τεία Ψηφιακής Πολιτικής, με κάποιον τεχνοκράτη ως υπουργό.
Επίσης αλλάζει χέρια το κομμάτι των μεταφορών και από τον Χρηστό Σπίρτζη που αναμένεται να παραμείνει στο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων πάει στο Ναυτιλίας, όπου φαίνεται να απομακρύνεται ο Θοδωρής Δρίτσας.
«Όποτε γίνει ανασχηματισμός πρέπει να είναι δομικός προκειμένου να πάμε στη μετάβαση από την ύφεση στην ανάπτυξη» δήλωσε ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης στην ΕΡΤ.
Η αποκάλυψη των προεδρικών διαταγμάτων προκάλεσε τη δυσφορία της κυβέρνησης η οποία την χρέωσε στο ΣτΕ που εξετάζει τη νομιμότητά τους. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου: «Ορισμένοι δικαστές υπέκυψαν στον πειρασμό να είναι κάτι άλλο από δικαστές».
ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εκλογές όχι μόνο ζητά αλλά τις βλέπει και σύντομα η ΝΔ. «Θα πάει σε εκλογές, γιατί αλλιώς ο Τσίπρας θα γίνει ''Παπανδρέου Νο 2'', δεν θα θελήσει κάτι τέτοιο» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, στον Σκάι 100,3.
Την ίδια ώρα δηλώσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού για συμπορευση όλων των πολιτικων δυνάμεων πλην της Χρυσής Αυγής, θεωρήθηκαν ως άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Προφανώς θα θέλαμε ένα ΠΑΣΟΚ, αρκεί να αφήσει τον σφικτό εναγκαλισμό με τον φιλελεύθερο χώρο. Χρειάζεται να μην είσαι ''κ@λος και βρακί'' με τη ΝΔ» δήλωσε ο Γ. Μπαλάφας στον ραδιοφωνικό σταθμό North, ενώ o B. Λεβέντης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό οικουμενικής.