Σε «άδειασμα» του Γιώργου Κατρούγκαλου, που ξεκαθάριζε πως «δεν υπάρχει θέμα να ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό» προχώρησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σε έγγραφό του ενόψει της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ όχι μόνο βάζει το ασφαλιστικό και πάλι στο τραπέζι αλλά τονίζει ότι θα είναι το «κλειδί» της δεύτερης αξιολόγησης!

Ειδικότερα, ο Ντάισελμπλουμ καθιστά σαφές στο έγγραφο ότι το πρώτο θέμα της 2ης αξιολόγησης θα είναι -και πάλι- το ασφαλιστικό: «Τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλ��σης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής».

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι «μέτρα θα ληφθούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης» αλλά και αναφορικά με «τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση».

Μάλιστα, επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Σύμφωνα με το έγγραφο, η δεύτερη φάση της δεύτερης αξιολόγησης θα διαρκέσει μόνο μία εβδομάδα: από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου. Η κα Γεροβασίλη, πάντως, μιλώντας στο STAR έκανε λόγο για στόχο να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, σημειώνει ότι περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για την διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου (risk management) από την πλευρά του ESM.

Δείτε ακόμη:

Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό