Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα διεξάγεται η 5η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με θέμα τη συγκρότηση ΕΣΡ. Η υποψηφιότητα Πολύδωρα κατακεραυνώθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων, ενώ πολλοί αντέδρασαν για την αναστολή και όχι την κατάργηση των διατάξεων του νόμου Παππά.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι μάλλον ήθελε να κάψει την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ και πρότεινε, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση «Ο πρωθυπουργός να σας αφήσει να ασκήσετε τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής».
«Είναι θέμα Προέδρου Βουλής. Δυστυχώς είμαστε όμηροι των κινήσεων που γίνονται με βάση την επικαιρότητα χωρίς να βλέπουμε το μέλλον. Το Σύνταγμα δεν πρέπει να τα περιέχει όλα αυτά. Αλλιώς να μας επιτρέπει με αυξημένη πλειοψηφία να τις αναθεωρούμε.
Η διάταξη προέβλεπε 3 θέματα ή 4 στη βουλή. Είμαστε όμως 8 κόμματα. Όταν έχει δύο κόμματα που εκ προοιμίου λένε όχι για διαφορετικό λόγο, γιατί δεν πιστεύουν στις ανεξάρτητες αρχές, τότε χρειάζεται η ομοφωνία όλων των υπολοίπων. Να μη λέμε δημοσίως ονόματα δεν κάνει. Ο πρωθυπουργός να σας αφήσει να ασκήσετε τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής. Μάλλον ο Πρωθυπουργός ήθελε να κάψει την προσπάθεια για συγκρότηση ΕΣΡ. Μέχρι σήμερα το συζητούσαμε μεταξύ μας. Κι εσείς έτσι πετύχατε τη συγκρότηση των 4 άλλων ανεξάρτητων αρχών. Ορθώς λέει ο Λοβέρδος για Λαφαζάνη και Αλαβάνο. Εγώ αυτό είδα όταν είδα τον Πολύδωρα, που τον εκτιμώ και θα τον ψήφιζα ευχαρίστως, σα να έχει αναλάβει ήδη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μεϊμαράκης και πρόσθεσε:
«Αν πείτε "αναστέλλεται" πιστεύετε ότι δεν θα μπορούν να υπάρξουν απαιτήσεις; Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον ΠτΒ που κάνει τις προσπάθειές του, όπως δείξατε με την τροπολογία για το "μαύρο". Καχυποψία υπάρχει και την καλλιεργεί η κυβέρνηση που επέλεξε να αναμειχθεί στον πρόεδρο του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση σαμποτάρει η ίδια τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Βάλλει κατά της ΝΔ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφωνεί. Η τροπολογία να γράφει "καταργείται" και εσείς κατ' ιδίαν να συνεχίσετε τις προσπάθειες για το ΕΣΡ και θα συμφωνήσουμε. Το θέμα δεν είναι μόνο ο πρόεδρος αλλά και οι πλειοψηφίες που συγκροτούνται.
Απάντηση Βούτση
«Η απόφαση του ΣτΕ εκ των πραγμάτων, είναι σε γνώση όλων και εμπεριέχει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Παράγει πολιτική. Η κυβέρνηση άσκησε την δική της πολιτική κριτική, αφού αυτονοήτως ��θεσε το ζήτημα της προσαρμογής και της απόλυτης εφαρμογής των αποφάσεων της δικαιοσύνης» απάντησε στον κ.Μεϊμαράκη ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε:

«Υπήρξε απαίτηση για παραίτηση υπουργού και προσφυγή στις κάλπες. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια επιλογή, μια πρόταση για να ξεφύγουμε από μια κατάσταση. Εγώ δεν αισθάνθηκα θιγμένος, γι’ αυτό έκανα τη δήλωση για να εξισορροπήσω την κατάσταση. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να τοποθετείται ευθέως για τις επιλογές του».

Αποδεχόμενος την παρέμβαση Βούτση, ο κ.Μεϊμαράκης απάντησε: «εγώ καταλαβαίνω γιατί κάνετε αυτή την παρέμβαση, το ίδιο κάνατε βγαίνοντας από τη Βουλή και αναφέροντας εσείς το όνομα, για να τ��ν σώσετε. Γιατί κι εσείς καταλάβατε το ατόπημα του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα μπορούσε να το είχε κάνει από την Κουμουνδούρου».

Με τον κ.Βούτση να απαντά: «Δεν παραδέχθηκα ότι υπήρξε ατόπημα. Να επισημάνω ότι σε πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα νόμων, η εκτελεστική εξουσία με επιδιορθώσεις ελάχιστες ή και καθόλου αντιμετώπισαν το δικαστήριο».