Με νέα κρίση τους Ευρωπαίους αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους απειλεί η κυβέρνηση, ανεβάζοντας τους τόνους.

Μόλις τρία 24ωρα μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ για την υπογραφή νέου προγράμματος με την Ελλάδα και την ανάγκη για νέες μειώσεις στις συντάξεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι δεν προβλέπεται τέταρτο μνημόνιο και έριξε βόμβα, προειδοποιώντας για το τι θα γίνει αν οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους όπως θέλει η κυβέρνηση.

«Θα είναι μια μορφή κρίσης για την Ευρώπη. Διότι θα υπάρχει μια συμφωνία η οποία δεν θα έχει τηρηθεί» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σε απανωτές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι είδους κρίση θα είναι αυτή, απέφυγε να απαντήσει και -αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα- περιορίστηκε να πει το εξής: «Επειδή μπορεί να μας ακούνε και άλλοι, κρίση θα υπάρξει αν αυτά που προβλέπονται στη συμφωνία δεν τηρηθούν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε παράλληλα ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να δοθούν μόνο οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος με ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι «απειλές» της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Είναι δυστυχώς αδίστακτοι. Είναι ικανοί για χάρη της νομής της εξουσίας να υπονομεύσουν τους θεσμούς του κράτους δικαίου και να ξανά παίξουν το χαρτί της θέσης της χώρας στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας.

Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup για το χρέος

Για το ζήτημα του χρέους, η συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου προβλέπει παρεμ��άσεις σε τρία επίπεδα:

- Βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως κλειδωμα χαμηλών επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη δοθεί στην Ελλάδα

- Μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα και

- Μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως επιμήκυνση δανείων.

Αλλά, όπως προβλέπει η απόφαση του Μαΐου, τα μέτρα αυτά θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, «μόνο εφόσον είναι αναγκαίο».

«Καμία συζήτηση τώρα» επιμένει η Γερμανία

Η γερμανική πλευρά, πάντως, όπως δηλώνει με κάθε ευκαιρία ο Σόιμπλε, θεωρεί ότι αν ανοίξει τώρα η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος θα είναι αντικίνητρο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρ��ηση.

Όπως τονίζουν οι Γερμανοί, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το χρέος αλλά η χαμηλή της ανταγωνιστικότητα που διορθώνεται μόνο με μεταρρυθμίσεις.

Δείτε ακόμη:

Δραγασάκης: Παράλογο να μιλάμε για 4ο μνημόνιο-Τι είπε για το ΕΣΡ