Καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, μετά την ανακοίνωση αργά χθες τη νύχτα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, για διεξαγωγή της εξ αναβολής Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Καναδά το μεσημέρι της Κυριακής 30 Οκτωβρίου.

Συμπίπτει δε, με την 40ή επέτειο από την καθιέρωση τυπικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Η ΕΕ θα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και από τον Jean Claude Juncker, Πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Federica Mogherini και η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Cecilia Malmström αναμένεται επίσης να συμμετέχουν. Από την καναδική πλευρά, εκτός από τον Πρωθυπουργό, στις Βρυξέλλες θα βρεθούν Υπουργός Εξωτερικών Dion και η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Freeland .

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπογραφεί η συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA), αλλά και η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (SPA).

Πέρα από την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα υπάρξει συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Συρία και παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η αντιτρομοκρατία.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 10.30 την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και η τελετή υπογραφής έχει οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα.

Η CETA, στην πράξη θα αφαιρέσει περισσότερο από το 99% των δασμών που σήμερα επιβάλλονται στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και του Καν��δά. Αναμένεται να αυξήσει το επίπεδο των διμερών εμπορικών συναλλαγών κατά 12 δις € ετησίως, καθώς και να συμβάλει στη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Με τη συμφωνία αυτή, η ΕΕ και ο Καναδάς θέλουν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα για την σημασία του "ελεύθερου, δίκαιου και προοδευτικού εμπορίου".

Η συμφωνία σέβεται πλήρως την ικανότητα των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν προς το δημόσιο συμφέρον και να λειτουργούν με πλήρη σεβασμό του εγχώριου κανονιστικού πλαισίου σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες, το περιβάλλον και την εργατική νομοθεσία.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου