Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε την παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας θυμίζει ότι η ψυχική ενότητα του έθνους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση κάθε απειλής αλλά απαραίτητη για να κάνει και η χώρα το μεγάλο άλμα στο μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Παρακολουθήσαμε, σήμερα, μία θαυμάσια παρέλαση, η οποία κατέδειξε όχι μόνο το ισχυρό φρόνημα αλλά και την αποτρεπτική δυνατό��ητα, την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, εδώ πέρα, από τη Θεσσαλονίκη, στέλνουμε ένα μήνυμα: τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ισχυρή. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων -του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ειδικών Δυνάμεων- για την αυταπάρνηση με την οποία επιτελούν την αποστολή τους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας και με την αγάπη μας. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Καμμένος: Η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στον φα��ισμό και το ναζισμό

«Σήμερα εορτάζουμε και τιμούμε την 28η Οκτωβρίου 1940, μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας και συνάμα ημέρα μνήμης και τιμής για τον ηρωισμό των προγόνων μας. Το αθάνατο «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει όχι μόνο τους αγώνες του ελληνικού έθνους στο διάβα των αιώνων, αλλά και την αέναη πίστη του ελληνικού λαού στην υπεράσπιση των υψηλών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας» τόνισε στο μήνυμά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

«Η ροή των γεγονότων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου άλλαξε την 28η Οκτωβρίου 1940, όταν η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημα της απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό που καταδυνάστευε τους λαούς της Ευρώπης και δεν υπήρχε πουθενά στον ελεύθερο τότε κόσμο αχτίδα φωτός. Η Ελλάδα στάθηκε όρθια, ως αντιπρόσωπος του πολιτισμένου κόσμου, ενάντια σε σκοτεινές δυνάμεις της εποχής εκείνης και επανέλαβε για άλλη μια φορά στην μακραίωνη ιστορία της το “μολών λαβέ”, με το ηχηρό “ΟΧΙ”» αναφέρει –μεταξύ άλλων- ο κ. Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι το ηρωικό έπος του 1940 «συντηρεί και ενδυναμώνει την προσδοκία και την ελπίδα για το μέλλον της Πατρίδας αποτελώντας πηγή υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης για όλους τους Έλληνες» και χαιρέτισε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαίροντας το υψηλό του φρόνημα, την αυτάπαρνηση του και την υψηλό βαθμό ετοιμότητάς του.

Γεννηματά: Ευθύνη μας να μη ζήσουν οι νεότερες γενιές την αναπύρωση του φασισμού

«Τιμούμε τη σημερινή επέτειο, με το βλέμμ�� στραμμένο σε ένα ελπιδοφόρο, καλύτερο μέλλον» τόνισε Φώφη Γεννηματά στο μήνυμά της για την 28η Οκτωβρίου, η κ. Γεννηματά σημειώνει:

«Στη μακραίωνη ιστορία μας δώσαμε κοινούς αγώνες με εθνική ομοψυχία, πίστη και αυταπάρνηση. Και νικήσαμε. Γίναμε προμαχώνας ελευθερίας μέσα στη δίνη ενός καταστροφικού πολέμου. Και αντέξαμε. Σήμερα, είναι δική μας ευθύνη να μη ζήσουν οι νεότερες γενιές την αναπύρωση του φασισμού, του μίσους και του διχασμού. Δικό μας καθήκον να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Δικό μας χρέος να προχωρήσουμε μπροστά με συνεννόηση και αυτοσυνειδησία» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατέληξε: «Τιμούμε τη σημερινή επέτειο, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ελπιδοφόρο, καλύτερο μέλλον».

Θεοδωράκης: Και τον Οκτώβρη του ’40 υπήρχαν διχόνοιες και πάθη αλλά οι Έλληνες ενώθηκαν σε μια γροθιά

«Τα αδιέξοδα που μας πνίγουν είναι μικρά μπροστά σε όλα αυτά που έχουμε καταφέρει ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Η πατρίδα δεν σου δίνει μόνο χαρά. Ακόμη και τα βάσανα που σου δίνει, πατρίδα σου είναι. Και είναι τόσο παράξενο. Δεν επιλέγουμε τον τόπο που γεννιόμαστε, ούτε τη γλώσσα, ούτε τη θρησκεία, ούτε καν τους συμμαθητές μας - μια χρονιά "πίσω" να μας τραβούσαν οι γονείς μας, θα χάναμε τους φίλους μας για άλλους φίλους, για σκεφθείτε το… Όλα αυτά όμως ε��ναι η πατρίδα μας. Το "μέσα" δέρμα μας. Και μαζί η μνήμη της Κοινότητας που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Τι συνέβη λοιπόν τον Οκτώβρη του ΄40; O ίδιος λαός ήταν και τότε. Και τότε είχαν διχόνοιες και πολιτικά πάθη πολύ χειρότερα από τα σημερινά. Όμως βρήκαν τον τρόπο να ενωθούν σε μια γροθιά. Αγρότες, εργάτες, αστοί, δεξιοί, κομμουνιστές από τη φυλακή, ντύθηκαν το ίδιο χακί και κάτω από την ίδια σημαία έδωσαν τη μάχη για την πατρίδα και τα παιδιά τους. Για να μην χαθεί η μνήμη της Κοινότητας. Αυτή η ένωση μπροστά στον κοινό κίνδυνο, αυτή η ομοψυχία, αυτή η θυσία, πρέπει να είναι ο φάρος που θα φωτίζει και τη σημερινή Ελλάδα. Τα αδιέξοδα που μας πνίγουν είναι μικρά μπροστά σε όλα αυτά που έχουμε καταφέρει ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί. Αρκεί να βρούμε την δύναμη για καθαρά ΟΧΙ και καθαρά ΝΑΙ στο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους. Ψηλά τη σημαία σημαιοφόροι (κι ας μην κάνουμε όλοι παρέλαση)» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να εμφανιστεί ως συνεχιστής του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

«Το στοιχείο της "εθνικής ενότητας", που με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον κρατούν δεμένο στους κάθε φορά "εθνικούς στόχους" της αστικής τάξης, που είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. Η ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε "εθνική ενότητα", γιατί δε μπορεί να υπάρξει τέτοια σε μια ταξική κοινωνία, είτε σε καιρό ειρήνης, είτε στον καιρό του πολέμου» τονίζει το ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, επισημαίνεται –μεταξύ άλλων- ότι «και τότε, από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε με αντιδιοτέλεια, από τις γραμμές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, καθώς και στρατιωτικοί που εξέφραζαν το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό. Υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης και έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του (...) Από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τόσο αυτές που ανοιχτά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή όσο και αυτές που διέφυγαν στο εξωτερικό. Όσες παρέμειναν καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Υπήρχαν οι δωσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες, τους οποίους εξυμνεί με κάθε ευκαιρία η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Το ΚΚΕ αναφέρει εξάλλου, ότι «η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ως συνεχιστής του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, για να δικαιολογήσει τα μνημόνια που υπογράφει, τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί, καθώς και την πλήρη ευθυγράμμισή της με ΝΑΤΟ-ΕΕ, συνιστά ασέλγεια κι αμαύρωση των ηρωικών αγώνων του λαού μας».

Λεβέντης: Η Ελλάδα χρειάζεται συναίνεση και το πολιτικό σύστημα χτενίζεται

«Οι παρελάσεις όσο επιτυχημένες και αν είναι, δεν μπορεί να κρύψουν τις ανισότητες, τη δυστυχία και την πείνα» ανέφερε μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Λεβέντης.

«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει εξαντληθεί η υπομονή του. Η Ελλάδα χρειάζεται συναίνεση και το πολιτικό σύστημα χτενίζεται. Οι τηλεοπτικές άδειες είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει διάθεση συναίνεσης. Όλοι κοιτάνε την πάρτη τους και πως θα αναρριχηθούν στις καρέκλες. Καλούμε τον ελληνικό λαό σε αντίσταση γιατί σε λίγο θα πεινάμε όλοι» κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.