Ένα νέο νόμο που στηρίζεται όμως στο νόμο που έβγαλε αντισυνταγματικό το ΣτΕ επιθυμεί να φέρει ο Νίκος Παππάς την επόμενη εβδομάδα με στόχο να δώσει η κυβέρνηση και όχι το ΕΣΡ προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας στα κανάλια.

Ο νέος νόμος (αν τον καταθέσει τελικά ο κ. Παππάς) αναμένεται να έρθει στη βουλή την Τρίτη και ��α ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντoς την Τετάρτη ενώ θα έχει προηγηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σε μια νέα προσπάθεια συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όπως ζήτησε σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Νίκος Παππάς, με το νέο νόμο θα δοθούν προσωρινές βεβαιώσεις αδειών σε 6 κανάλια: σε Star, Σκάι, Alpha και Αντ1 που ήδη λειτουργούν και τις εταιρείες Alter Ego και Dimera που πήραν άδεια στο διαγωνισμό που έγινε και πλέον δεν ισχύει.

Εκτός τίθενται 4 κανάλια: το Mega, το Art και το Ε, που δεν πήραν μέρος στο διαγωνισμό, και το κανάλι του κ. Καλογρίτσα που «κόπηκε» στ��ν έλεγχο του πόθεν έσχες

Το τίμημα θα ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως από όσους τελικά πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή αν πρόκειται για 6 κανάλια, κάτω των 5 εκατ. ευρώ το χρόνο ανά κανάλι.

Δηλαδή, ο υπουργός Επικρατείας επιμένει στο νόμο του. Στο twitter του, μάλιστα, έγραψε πως αντισυνταγματική κρίθηκε μόνο η διάταξη για το ΕΣΡ.

«Αν κάποιος νομίζει ότι η χθεσινοβραδινή απόφαση θα μας κάνει να σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ο ομιλών θα γυρίσει στο γραφείο του να υπογράψει ένα παλιόχαρτο που θα λέει ότι συνεχίζετε να λειτουργείτε όσοι και πριν, θα διαψευστούν» έγραψε ο κ. Παππάς για να πάρει την απάντηση από τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Υπουργέ σταμάτα να εκτίθεσαι. Αφού εκρίθη το πρώτο αντισυνταγματικό, σταμάτησε τη συζήτηση για τα άλλα.. Σύνελθε».

Και ο γενικός γραμματέας επικοινωνίας και ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος μπέρδεψε τα πράγματα δηλώνοντας ότι τις προσωρινές βεβαιώσεις θα τις δώσει ο υπουργός Επικρατείας παρά τη χθεσινή απόφαση που ορίζει για όλα αυτά μόνο αρμόδιο το ΕΣΡ.

Το ερώτημα που γεννάται, όμως, είναι εύλογο: Πως ο κ. Τσίπρας ζητά συγκρότηση του ΕΣΡ για να δοθούν άδειες και ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο που θα προβλέπει ότι τις προσωρινές άδειες θα τις δώσει ο υπουργός;

Και αυτή δεν είναι η μόνη αντίφαση. Διότι και το τίμημα που εκτίμησε ο κ. Παππάς είχε ως βάση το ποσό που θα έπαιρνε το κράτος στη δεκαετία από τους 4 υπερθεματιστές του διαγωνισμού, που όμως δεν ισχ��ει καθώς κατέπεσε μαζί με το νόμο με τη χθεσινή απόφαση.

«Το τίμημα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί πια από την αγορά, από το ΕΣΡ και βεβαίως να παίξει το ρόλο της και κάθε πολιτική δύναμη σε αυτό» εξήγησε μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Συνταγματολόγοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι πλέον μόνο αρμόδιο για ό,τι σχετίζεται με άδειες τηλεοπτικών καναλιών είναι το ΕΣΡ, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη πετάει το μπαλάκι στη ΝΔ για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι θα συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ αφού αντικατασταθεί ο νόμος Παππά και επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Δείτε ακόμη:

Κουμουτσάκος: Πρώτα οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και μετά η Διάσκεψη των Προέδρων

Ρουσόπουλος: Ισχυρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ

Επίθεση Παππά σε Μητσοτάκη: Τα θέλει όλα τζάμπα

Εντολή Τσίπρα σε Βούτση: Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα για ΕΣΡ και νέος νόμος αμέσως

Μαξίμου: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ