Νέα -και μάλιστα διπλή βόμβα- έριξε το ΔΝΤ!

Παρά τις περικοπές των συντάξεων και τις αυξήσεις των εισφορών υπέρ της –όπως τονίζει η κυβέρνηση- βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, το Ταμείο το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο και ζητά αλλαγές, μιλώντας παράλληλα για 4ο Μνημόνιο!

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς ��ο έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ! Όπως υπογράμμισε, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο Ράις σημείωσε ότι το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας μέσα στον Δεκέμβριο είναι ανοικτό και «υπό προϋποθέσεις εφικτό». Όπως εξήγησε, τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου.

«Είμαστε εντός της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης του ESM. Την ίδια στιγμή, συζητάμε την πιθανότητα ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που θα μπορούσε να συμπεριλάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα του Ταμείου» είπε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις, μιλώντας επί της ουσίας για 4ο Μνημόνιο!

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφ��σης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ.

Ο Ράις επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.