Κλυδωνισμούς φέρνει στην κυβέρνηση η κατάρρευση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλα ταύτα, δια στόματος Παππά, η ίδια κυβέρνηση προαναγγέλλει τον σκοπό της λέγοντας πως «θα καλύψει το νομικό κενό μέχρι την οριστική αδειοδότηση των καναλιών», με νέα ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή. Δηλαδή μια νέα ρύθμιση…βασισμένη σε έναν αντισυνταγματικό νόμο.
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε:
«Τη Δευτέρα θα φέρουμε τη νέα ρύθμιση στη Βουλή. Η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού από την αρχή παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Εμεί�� δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση έστω για ένα 24ωρο. Υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο θα καλύψουμε έστω προσωρινά μέχρι την απόφαση της συγκρότησης του ΕΣΡ».
Μάλιστα, θα μπει τίμημα το οποίο,όπως είπε ο κ.Παππάς στην ΕΡΤ, θα υπολογιστεί με βάση τον διαγωνισμό.
«Μέσω του διαγωνισμού έχει γίνει μια αποτίμηση της αξίας την οποία», όπως τόνισε «θα λάβει υπόψη η κυβέρνηση. Αυτά τα 255 εκατ. είχαμε καταφέρει να τα εισπράξουμε εντός 24 μηνών. Πράγμα το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι με οποιαδήποτε ρύθμιση μπορεί να συμβεί. Ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ».
Τα ανυπόστατα κανάλια έχουν την ΙΔΙΑ νομική ισχύ με τα ήδη υπάρχοντα
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα κανάλια που δεν υφίστανται έχουν την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε και να μπουν στη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά στη "ταμπακιέρα" είπε ότι μέσω του διαγωνισμού που έγινε είχε προσδιοριστεί ως τίμημα για τη δεκαετή χρήση των συχνοτήτων από τους 4 καναλάρχες τα 255 εκατ. ευρώ, άρα 25 εκατ. ευρώ κατ' έτος, κάτι σαν ενοίκιο. «Εχει τεκμηριωθεί πλέον μια αποτίμηση που καθείς μπορεί να θεωρήσει εύλογη γιατί έγινε ο διαγωνισμός που για το Δημόσιο θα ήταν θετικό, έχει γίνει μια αποτίμηση που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν μπορούμε να αποφανθούμε ΑΚΟΜΑ για τον αριθμό των καναλιών
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τον αριθμό των καναλιών μέχρι να δούμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ» τόνισε και ξεκαθάρισε: «Νομικά πάντως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των καναλιών».
«Οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση» είπε ο κ. Παππάς «καθορίζονται εκτός από το τίμημα και με βάση το προσωπικό που απαιτεί ο ήδη υπάρχον νόμος και που θα διατηρηθούν. Ο ίδιος νόμος προβλέπει και κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές που απαιτούνται».
«Ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ και να εισπράξει και το Δημόσιο τα έσοδα» κατέληξε.
Διερωτόμαστε βέβαια, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητες και τις έχει το ΕΣΡ, πώς γίνεται να φέρει νόμο για βεβαίωση προσωρινής άδειας; Όταν έχει καταρρεύσει ο νόμος Παπά βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός, πώς είναι δυνατόν να υφίσταται το όποιο τίμημα; Πώς ο Νίκος Παππάς προαναγγέλλει νέο νόμο όταν δεν ξέρει αν με τον ανασχηματισμό θα είναι υπουργός; Και βασικά πώς γίνεται, χωρίς να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, στην οποία θα ξεκαθαρίζεται το σκεπτικό βάσει του οποίου βγήκε αντισυνταγματικός ο νόμος, η κυβέρνηση να προτρέχει… φέρνοντας νέα ρύθμιση.