Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι η διαπραγμάτευση για τις ομαδικές απολύσεις.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα προτείνει ευέλικτες μορφές εργασίας, προκειμένου να επανέλθουν οι κλαδικές συμβάσεις και να μην υπάρξουν σκληρότερες παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις.
Με το καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για όσες μέρες ορίζει η επιχείρηση. Για το διάστημα που μένουν εκτός απασχόλησης, το εισόδημα τους θα συμπληρώνεται από ένα κρατικό επίδομα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.
Ωστόσο, οι κοινωνικοί φορείς προειδοποιούν ότι μέχρι το 2050 τέτοιες μορφές εργασίας θα δημιουργήσουν επιπλέον... έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους πιέζουν για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% στις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων ή ακόμα και ολοκληρωτική απελευθέρωση.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο φέρεται να ξέκοψε στον Γιώργο Κατρούγκαλο την επαναφορά τους.
ΒΙΝΤΕΟ STAR