​Το μεγάλο πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς παρά τις συνεχείς περικοπές κινδυνεύουν και πάλι να βαρέσουν κανόνι, σχολίασε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του Star Πέτρος Mποτσαράκος στο κεν��ρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.


«Κινδυνεύουν να σκάσουν σαν φούσκες τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί; Δεν έγιναν περικοπές στις συντάξεις για να σωθεί το ασφαλιστικό;Και τι σημαίνει ότι τα ταμεία είναι πάλι με τη θηλιά στο λαιμό; Μήπως είναι προάγγελος για νέες περικοπές συντάξεων;» διερωτήθηκε.


Όπως πρόσθεσε, είναι προφανές ότι οι εισφορές δεν καλύπτουν τα ποσά που χρειάζονται για να πληρωθούν οι συντάξεις, αλλά και ότι όσο δεν μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η ημιαπασχόληση, αυτό δεν θα αλλάξει.


«Κι αυτή η νέα πρόταση για μειωμένο ωράριο, τι κρύβει; Μήπως σημαίνει ότι θα πληρώνονται ακόμη λιγότερες εισφορές;» διερωτήθηκε επίσης.
Ο πυρήνας του προβλήματος όμως είναι η φορομπηχτική και εισφοροεισπρακτική λογική των μέτρων που εφαρμόζονται…


«Όταν ζητάς να πάρεις το 65 έως και 75% των εισοδημάτων σε φόρους και εισφορές, πνίγονται οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν να πληρώσουν , δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες δουλειές και τελικά τα ταμεία αντί να μαζέψουν περισσότερα, στο τέλος μπαίνουν και μέσα. Και ευθύνες δεν έχει μόνο η κυβέρνηση, έχουν και οι θεσμοί, η τρόικα δηλαδή που δέχτηκε ένα τόσο φορομπηχτικό πρόγραμμα» επισήμανε ο Π. Μποτσαράκος.


Όπως συμπλήρωσε, ο μόνος τρόπος για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, για να μπορούν τα ταμεία να πληρώνουν συντάξεις και να μην γίνονται συνεχείς περικοπές, είναι η ανάπτυξη.


«Να αυξηθεί δηλαδή η πίτα, να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να πληρώνουν περισσότεροι εισφορές. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν και οι συντελεστές των φορών και οι συντελεστές των εισφορών. Να μαζεύει το κράτος χρήματα από περισσότερους εργαζόμενους και να πληρώνει λιγότερους ανέργους. Να πληρώνουν περισσότερους φόρους συνολικά αλλά ο καθένας ξεχωριστά να πληρώνει λιγότερα από ότι σήμερα. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η πίτα θα μικραίνει, τα ταμεία θα μπαίνουν μέσα, θα κόβονται κι άλλο οι συντάξεις και θα δημιουργούνται περισσότεροι άνεργοι. Αυτό λοιπόν είναι που πρέπει επιτέλους να αλλάξει» κατέληξε.