«Αυτό που υπάρχει στη συμφωνία είναι ότι κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση και συγχρόνως γίνεται πιο συγκεκριμένο το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Αυτά τα δύο πάνε πακέτο» είπε ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας άφησε αιχμές για τους θεσμούς, κάνοντας λόγο για ζητήματα που κλείσανε και επανέρχονται στο τραπέζι: «Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε επιτυχώς. Θέλουμε να κλείσει και η δεύτερη. Πρέπει, όμως, να είναι εντάξει και η άλλη πλευρά, η οποία δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να επαναφέρονται στο τραπέζι ζητήματα που κλείσανε, όπως για παράδειγμα είναι το θέμα του αφορολόγητου. Αυτό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση. Από εκεί πέρα τέρμα, δεν το συζητάμε. Επίσης, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο σε σχέση με τα εργασιακά. Αυτή είναι η βάση της λογικής και της διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη υπουργοποίησης του Πάνου Σκουρλέτη στο νέο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ: «Στο ΣΥΡΙΖΑ συνέβη κάτι που δεν έχει συμβεί στα αρκετά χρόνια που είμαι σε αυτό. Η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα. Άρα υπάρχει ενιαία λογική σε ότι αφορά το τι κάνουμε, δεν πρέπει να πάμε σε λογικές ώστε να υπάρχουν μηχανισμοί εντός του κόμματος».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση χρειάζεται νόμος».

«Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται νόμος. Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, που θα προσδιορίσει τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει. Βεβαίως, ο νόμος έχει αρχίσει να λειτουργεί αλλά εκείνο που δεν μπορεί να πει η απόφαση του ΣτΕ, και αυτό δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, είναι ότι δεν είναι αναγκαίος ένας νόμος που να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» είπε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Βίτσας αν και σημείωσε πως «ανάλογα με τις συνθήκες αναπροσαρμόζεις και την τακτική σου», απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Έχουμε κάνει τ��εις φορές εκλογές μέσα σε 2 χρόνια, συμπεριλαμβάνω και το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της και αντίστοιχα η αξιωματική και η άλλη αντιπολίτευση τη δική της ευθύνη. Δεν μπορούμε όμως κάθε φορά που αλλάζει ο πρόεδρος της ΝΔ να κάνουμε εκλογές».