Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά την πρωτοφανή δήλωση Κρέτσου (ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν θα γίνει σεβατή) και τη δική του πρόβλεψη ότι δεν θα βγει απόφαση την Τετάρτη, εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αναφορικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, μία μέρα πριν τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστηρίων καθώς και το Σύνταγμα. Ωστόσο, τονίζει ότι «τα δικαστήρια δεν είναι για να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή».
«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και πρόσθεσε:
«Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές, και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη». (Σε ποιά ανακούφιση αναφέρεται ο υπουργός; Γιατί αν αναφέρεται σε ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, να του θυμίσουμε ότι αν οι τηλεοπτικές άδειες παραμείνουν 4, τότε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς πλήθος από τους εργαζομένους των καναλιών είναι οικογένειες με παιδιά).
Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε».
Ερωτηθείς εάν οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση σ��ην κυβέρνηση, ο κ. Παππάς είπε ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων».
«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο, είναι να συγγράψουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουν, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα», επισήμανε.
Τέλος, ανέφερε ότι «και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Βορίδης ή κ. Μπακογιάννη, έχουν παραδεχθεί ότι θα έπρεπε να έχουν κάνει διαγωνισμό», για να κατηγορήσει λίγο μετά τη Νέα Δημοκρατία, και τον Μάκη Βορίδη, ότι στο παρελθόν είχαν κάνει σχετικές διατάξεις, τις οποίες «απέσυραν κακήν κακώς» όπως είπε.