Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον ανασχηματισμό, την ώρα που -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

Οι εκλογές για τη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για το ποιοι πιθανόν να φύγουν από την κυβέρνηση ή να ράψουν υπουργικό κοστούμι.

Ειδικότερα, μήνυμα στον πρωθυπουργό έστειλε το κόμμα αφήνοντας εκτός Πολιτικής Γραμματείας την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αριστείδη Μπαλτά, που ήταν αμφότεροι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Το κόψιμό τους από το κόμμα ερμηνεύτηκε και ως απάντηση στην απόφαση του κ. Τσίπρα να μην συμπεριλάβει στην πρόταση του τους κ. Σκουρλέτη και Δρίτσα, κάτι που θεωρήθηκε και ως προάγγελος για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο Πάνος Σκουρλετης, ο οποίος έχει και την στήριξη των "53", διαμηνύει πως προτιμάει τα βουλευτικά έδρανα στην περίπτωση που του αφαιρεθούν αρμοδιότητες, καθώς ακούγεται ότι στο Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά το σπάσιμο του υπουργείου σε Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του STAR, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι το σπάσιμο και άλλων υπουργείων, όπως το Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ελβετική εφημερίδα υπαινίσσεται σήμερα ότι ο Χρήστος Σπίρτζης μπορεί να είναι και εκτός κυβερνητικού σχήματος λόγω της στάσης του στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε σπάσιμο ενδεχομένως να οδηγηθεί και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στον απόηχο της κόντρας του Νίκου Φίλη με την Εκκλησία.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε η γενιά των 40άρηδων να φορέσει υπουργικό κοστούμι. Έτσι, δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομίας Α��έξη Χαρίτση και η υπουργοποίηση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου, της βουλευτού Φωτεινής Βάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σωκράτη Φάμελλου, τον οποίο μάλιστα πολλοί θεωρούν ως την καταλληλότερη επιλογή για τη θέση της Όλγας Γεροβασίλη .

Η μετακίνηση της νυν κυβερνητικής εκπροσώπου θεωρείται βέβαιη, ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη το που θα πάει. Αν μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να βρεθεί λύση με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εάν μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο τι θα γίνει με το δίδυμο Ξάνθου-Πολάκη, οι οποίοι βγήκαν ενισχυμένοι από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εμπλοκή, πάντως, Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τις διαπραγματεύσεις τους καθιστά αμετακίνητους, ενώ -συμφώνα με πληροφορίες- οποιαδήποτε και εάν είναι η απόφαση του ΣτΕ ο Νίκος Παππάς δεν θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο. Ερώτημα παραμένει και το τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός για τον Αλέκο Φλαμπουράρη, υπεύθυνο μέχρι τώρα για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και με τον Γιάννη Δραγασάκη καθώς ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι την ύπαρξη αντιπροεδρίας.

Στη νέα κυβέρνηση ο συσχετισμός της συμμετοχής των ΑΝΕΛ δεν αναμένεται να αλλάξει καθώς ο πρωθυπουργός έχει εκτιμήσει τη στάση του Πάνου Καμένου. Θετικά, επίσης, αποτιμάται η συμβολή του Τέρενς Κουίκ στον συντονισμό της κυβέρνησης και στην αποτελεσματικότητα της διυπουργικής για την διαφά��εια.