Μηνύματα εθνικής ομοψυχίας στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αναφορές παράλληλα στην πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης αλλά και στις προκλητικές συμπεριφορές των γειτόνων, στον πρόλογο του βιβλίου «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες ��ης εποχής» του βουλευτή της ΝΔ και δημοσιογράφου Κώστα Γκιουλέκα, όπως επισημαίνει η Real News.
«Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι η ασφαλέστερη οδός για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές. Αναδεικνύει όμως η Ιστορία και ένα άλλο δίδαγμα. Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ισχυρής πολιτικής βούλησης και ομοψυχίας σ’ έναν δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κ��σμο» επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.
«Πέρα από την αναβίωση του χθες, το βιβλίο του Κώστα Γκιουλέκα, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε έναν διαχρονικό, καθολικής ισχύος νόμο της ιστορίας. Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι η ασφαλέστερη οδός για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον. Για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές. Για την καταδίκη των πρακτικών που πάντα και παντού οδηγούν σε περιπέτειες. Το δίδαγμα αυτό της ιστορίας είναι πάντα επίκαιρο. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διεθνούς αναστάτωσης και γεωπολιτικής αστάθειας» προσθέτει ο Κ. Καραμανλής στον πρόλογό του.
Όπως τονίζει και σε σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα, «αφορά βεβαίως όλες τις ηγεσίες, κατά μείζονα λόγο όμως εκείνες που ρέπουν στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, που υποθάλπουν ανιστόρητους αλυτρωτισμούς, που εγείρουν αβάσιμες διεκδικήσεις».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ακόμα : «Η προσπάθεια για ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη με όλους τους λαούς είναι ύψιστο καθήκον και κριτήριο υπευθυνότητας ηγεσιών και πολιτών. Υπέρτατο όμως χρ��ος είναι η προάσπιση εθνικών συμφερόντων».