Η κυβέρνηση θα σεβαστεί στην απόφαση του ΣτΕ, όποια και αν είναι αυτή διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα όμως, επανέλαβε τη γνωστή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης κατά των «ιδιωτικών συμφερόντων», φάνηκε να παρέχει στήριξη στον πανταχόθεν βαλλόμενο υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά (λέγοντας ότι ο νόμος «δεν είναι ενός υπουργού αλλά μίας παράταξης»), ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το δεύτερο συνέδριο επιβεβαίωσε το πολιτικό μας σχέδιο. Να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για την οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του.

«Επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στις στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία. Επιβεβαίωσε τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Επιβεβαίωσε τον στόχο μας για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος αλλά και των προϋποθέσεων για τη Δίκαιη Ανάπτυξη» πρόσθεσε.
Για τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός επέμεινε, παρά τα πενιχρά αποτελέσματα στο ίδιο ζήτημα κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στη σύνδεση της δεύτερης αξιολόγησης με το χρέος.

«Στη διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η 2η αξιολόγηση, που στον πυρήνα της έχει τα εργασιακά. Όμως ταυτόχρονα - και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιώδες που προβλέπει η συμφωνία- οφείλουν να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την ποσοτική χαλάρωση ανέφερε ότι «η Ελλάδα δικαιούται, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και για να ενταχθεί οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup» είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
tsipras ke syriza me synedrous.jpg

Για τη στάση της ΝΔ
«Αναρωτιέμαι στο θέμα αυτό ποια είναι η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Oικονομικών για το χρέος, δηλαδή ότι είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Και όσο είναι στην αντιπολίτευση έχει την άποψη του ΔΝΤ για τα μέτρα δηλαδή ότι πρέπει να ανταλλάξουμε πιθανώς μικρότερα πλεονάσματαστο μέλλον με ακόμη πιο σκληρές και βάναυσες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικό κράτος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το κυνικό επιχείρημα ορισμένων εκ των εταίρων, ότι μια πιθανή λύση για το χρέος θα μειώσει τις μεταρρυθμίσεις. Άποψη ταυτόσημη της παραδοχής ότι το χρέος αποτελεί ευθέως έναν μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:«Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση. Και κυρίως να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015».
«Να μην ξεχνά ο ελληνικός λαός τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε.Τι θα γινόταν αν η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις διεξάγονταν από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Για τις τηλεοπτικές άδειες
«Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών το διακύβευμα είναι αν σε αυτό το τόπο θα αποφασίζει η Βουλή, η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση».

ke syriza pappas mpaltas klp.jpg


«Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική. Έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ' επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό» πρόσθεσε.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε για το ζήτημα του ΣτΕ και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο ανέφερε κλε��νοντας την ομιλία του, με αφορμή την φράση του προέδρου της ΝΔ «υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα»: «Δεν θα μας τρομάξει το παιδί της Siemens και της διαπλοκής».