Μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα άμεσα και βραχυπρόσθεσμα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.


Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στη συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, αν και αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση του Star και της Ειρήνης Σαββοπούλου, δεν θέλησε να αναφέρει τι ακριβώς του είπε η κ. Μέρκελ!


Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εταίρους να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και τόνισε ότι «αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται η χώρα είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς επενδυτική κοινότητα».


Όσον αφορά την αντίφαση που υπάρχει σε σύγκριση με τον υπουργό Οικονομικών της ίδιας χώρας Β. Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι η όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει το 2018, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε υπαινικτικά: «Όπως και εγώ δεν θέλω ��α συζητώ με άλλους ηγέτες για υπουργούς της ελλληνικής κυβέρνησης, έτσι δεν συζητώ με την κ. Μέρκελ ζητήματα που αφορούν υπουργούς της κ. Μέρκελ. Ζητώ από την ίδια τις θέσεις της και τις απόψεις της».


Για μία ακόμη φορά, αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της ένταξης στην Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και παραδέχθηκε ότι «πράγματι, οι συνομιλητές μου δεν ήταν οι αρμοδιότεροι για να απαντήσουν για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Κατανόηση για τις εγγυήσεις στο Κυπριακό»
Κατανόηση στο ζήτημα των εγγυήσεων για το Κυπριακό, δήλωσε επίσης πως βρήκε από τους ομολόγους του κατά τις επαφές που είχε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.
“Συζήτησα το θέμα με τον πρόεδρο Φρ.Ολάντ και την Α.Μέρκελ , όπου βρήκα την απόλυτη κατανόηση”, είπε ο Α.Τσίπρας.
“Δεν νοείται βιώσιμη λύση που προβλέπει την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί”, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
"Στο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, των εγγυήσεων, διότι τα υπόλοιπα αφορούν την ίδια την Κύπρο και εκεί στηρίζουμε μεν την κυπριακή κυβέρνηση αλλά δεν παρεμβαίνουμε, έχουμε να πούμε ότι το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό πρέπει να καταργηθεί” πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μόνη εγγύηση που χρειάζεται για τον κυπριακό λαό είναι η ίδια η λύση.

Είπε ακόμη ότι είχε μια θετική συζήτηση με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία του επεσήμανε ότι “δεν θα αξιώσει η Βρετανία εγγυήσεις αν οι άλλες δυνάμεις δεν θέσουν θέμα εγγυήσεων”. Η Ελλάδα δεν θα θέσει θέμα εγγυήσεων η ίδια είπε ο Πρωθυπουργός, συμπλήρωσε όμως “ότι τώρα τελευταία με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν είμαστε σίγουροι ότι δημιουργείται κλίμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.
Επέμεινε μάλιστα στο ζήτημα της αποτελεσματική και όχι της “ευέλικτης αλληλεγγύης”. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι παρομοίως πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, “μόνο όμως με την εφαρμογή όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών, χωρίς εξαίρεση για την Κύπρο, διότι”, όπως είπε: “ξέρετε ότι η Τουρκία θέλει η Κύπρος να εξαιρεθεί”.

Το Προσφυγικό και η συμφωνία

Την τήρηση των συμφωνηθέντων ζήτησε ο κ. Τσίπρας και για το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων στήριξε η πλειονότητα των κρατών-μελών. Χαρακτήρισε όμως απαράδεκτο να υπάρχει η δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα νησιά και σήμερα να βρίσκονται εκεί μόλις 32, αλλά και το να υπάρχει εδώ και καιρό απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε χώρες της ΕΕ και μέχρι τώρα να έχουν γίνει μόνο 5.200 μετεγκαταστάσεις. Απαράδεκτο χαρακτήρισε και το γεγονός «να έχουμε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο».


Για το ζήτημα της Συρίας ανέφερε ότι «είναι θετικό πως επιτεύχθηκε, έστω εύθραυστη, συμφωνία κατάπαυσης πυρός» .

Σε σχέση με το Συριακό ζήτημα ο Α.Τσίπρας επίσης δήλωσε αποτροπιασμό για τους άκριτους βομβαρδισμούς αμάχων στο Χαλέπι, όπως και για την υποστήριξη της τρομοκρατίας. Όμως ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις και η ψυ��ροπολεμική ρητορική δεν έχουν “κανένα νόημα” και “δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα”.
Για την συμφωνία με τον Καναδά (CETA), o Πρωθυπουργός τόνισε ότι το κείμενο που παρέλαβε πριν από ένα χρόνο, δεν ικανοπο��ούσαν την Ελλάδα, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα η Ελλάδα πέτυχε τέσσερις βελτιώσεις: την επικύρωση από εθνικά κοινοβούλιο, την προσφυγή σε εθνικά και διεθνή και όχι ad hoc δικαστήρια, κατοχύρωσε το δικαίωμα της επανεθνικοποίηση κρατικής περιουσίας που έχει ιδιωτικοποιηθεί και πέτυχε κατοχύρωση εργαζομένων και καταναλωτών.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η επόμενη σύνοδος των Ευρωμεσογειακών κρατών θα λάβει χώρα στις 28-29 Ιανουαρίου στη Λισσαβώνα, ενόψει της άτυπης συνόδου της Μάλτας στις αρχές Φεβρουαρίου. είνοντας, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η επόμενη σύνοδος των Ευρωμεσογειακών κρατών θα λάβει χώρα στις 28-29 Ιανουαρίου στη Λισσαβώνα, ενόψει της άτυπης συνόδου της Μάλτας στις αρχές Φεβρουαρίου.