​Σάλο είχαν προκαλέσει πριν από μερικές ημέρες, οι αποκαλύψεις που υπήρχαν στο βιβλίο Ολάντ, σύμφωνα με τις οποίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκμυστηρευτεί τηλεφωνικά στον Γάλλο πρόεδρο, ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Την πληροφορία διέψευσε το Μαξίμου, αλλά λίγο μετά και η Μόσχα, διευκρινίζοντας πως δεν έγινε αναφορά στο όνομα του Έλληνα Πρωθυπουργού. Από την άλλη, οι δημοσιογράφοι της “Le Monde” που επιμελήθηκαν το βιβλίο, διαβεβαίωσαν ότι τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου έχουν καταγραφεί σε τρία κασετόφωνα.

Σε συνέντευξή του στο France 24, o Αλέξης Τσίπρας διέψευσε όσα γράφτηκαν για τα περί αιτήματος της Αθήνας στη Μόσχα το 2015 για τύπωμα δραχμής και «χρέωσε» το σχέδιο της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή στον Σόιμπλε.

«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε «με έναν απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη��.

Όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα, στην ίδια συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας» ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές».
Σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».