​«Αποτελεσματική» αλληλεγ��ύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε., έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δεν δίνει προοπτική κατανομής, αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Εξάλλου, ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μην δίνονται αφορμές στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με ε��πλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και στις 10.30 π.μ. με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δείτε επίσης:

Ξεκάθαρο «άδειασμα» από τον Σουλτς στον Τσίπρα για το χρέος - Διαψεύδει την διαρροή

Επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες για δεύτερη αξιολόγηση και χρέος

Στις Βρυξέλλες για χρέος και αξιολόγηση – Βλέπει Γιούνκερ, Ολάντ και Σουλτς ο Τσίπρας