Δύο μέρες μετά την παραίτηση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας Δήμητρας Χαλικιά, το Star και η Κατερίνα Παναγοπούλου αποκαλύπτουν τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων ανεργίας, την πριμοδότηση Κέντρων Κατάρτισης και τον συνολικό τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων για την ανεργία με απευθείας αναθέσεις.

Aπό την αλλαγή των προγραμμάτων κατά της ανεργίας προκύπτει πριμοδότηση των μεγάλων Κέντρων Κατάρτισης έναντι των μικρών. Ο άνεργος δεν μπορεί πλέον να επιλέξει ΚΕΚ, αλλά μόνο όσα προκύψουν μετά από διαγωνισμό - οι όροι όμως του οποίου για τεράστιους τζίρους και πολυάριθμο προσωπικό ευνοούν μεγάλα κέντρα.


«Μπορούν να συμμετέχουν ΚΕΚ που μπορούσαν να μετρηθούν στα δάχτυλα ενός χειρός. Μας απέκλειε αυτομάτων όλους. Ποιότητα σημαίνει αν πάρουμε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα 10 εκ. ευρώ αντί να το μοιράσουμε σε 1.000 ανθρώπους να το μοιράσουμε σε 100;» δηλώνει στο Star o Βασίλης Ψαράκης, διευθυντής ΚΕΚ στα Χανιά.


Για το θέμα κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στη Bουλή 17 βουλευτές της ΝΔ, ενώ η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου είχε δεχτεί και εξ οικείων βέλη. «Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα προτείνει ρυθμίσεις που ο προκάτοχός σας Βρούτσης δεν τόλμησε καν να σκεφτεί» αναφέρει σε επιστολή του ο Μιχάλης Καρτερός, εκπρόσωπος τύπου της Νομαρχιακής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ.


Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ «ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ


Η ανάληψη προγραμμάτων όχι μέσω διαγωνισμών αλλά με απευθείας αναθέσεις, είναι όπως επισημαίνει και η υπουργός διαδικασία σύννομη, ωστόσο προκύπτουν και ερωτήματα.


Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας ��ης ΚΟ του Ποταμιού, δηλώνει στο Star: "Η αυτεπιστασία από μόνη της έχει ένα θέμα διαφάνειας και ένα θέμα ίσων κανόνων. Ουσιαστικά η αυτεπιστασία στην Ελλάδα είναι ένας τρόπος έμμεσα να βολεύουμε και να ικανοποιούμε ημετέρους. Σε κάθε περίπτωση εκεί που ελέγχεται η υπουργός είναι αν αυτοί που τελικά μπήκαν, μπήκαν με τον καλύτερο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο. Και αυτό οφείλει να το απαντήσει".


Ο Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνει: "Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οφείλει άμεσα να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση αυτή και να μην μένει αμέτοχη Πολύ δε μάλλον όταν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση κονδυλίων γίνονται από γενική γραμματέα".


Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ


Για την προκήρυξη σχετικά με κοινωφελή επιχείρηση, η οποία προσέκρουσε στον ΑΣΕΠ, ο ο κ. Καρκατσούλης ανέφερε:


«Είναι προφανές ότι το ΑΣΕΠ ζήτησε εγγυήσεις αντικειμενικότητας και ίσης προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες και δεν υπήρχε γι' αυτό πάρθηκε πίσω».

«Γνωρίζουμε όλοι ότι βγήκε ένα δελτίο τύπου από το υπουργείο Εργασίας και ότι κατέβηκε αμέσως μετά, παρόλα αυτά συνεχίζεται» αποκαλύπτει ο Γιάννης Μακράκης, Πρόεδρος Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ.

Σχετική επιστολή έχει στείλει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγο��μενίδης:

«Ολόκληρη η πολιτική του υπουργείου για τις πολιτικές απασχόλησης μέχρι σήμερα τείνει να περιορίζεται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν προσφέρουν ούτε μια πραγματική θέση εργασίας».

18 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Την ίδια ώρα όμως, το πρόγραμμα για ηλικίες 29- 64 ετών, το οποίο ορθώς αρχικά η υπουργός απέσυρε, αφού το 80% των χρημάτων κατέληγε στα Κέντρα Κατάρτισης αντί για τον άνεργο, 18 μήνες μετά δεν το έχει προκηρύξει!