​Συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

Στόχος του έ��ληνα πρωθυπουργού είναι να πείσει μέσα σε 48 ώρες τους συνομιλητές του ότι τώρα είναι η ώρα για να αποσαφηνιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ακόμη και εάν είναι να εφαρμοστούν μετά το 2018, όπως ζητάει και ο Σόιμπλε.

«Η συζήτηση για το χρέος νομίζω συνεχίζεται. Πάρα πολλοί παίχτες δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει να μην δοθεί (σσ λύση). Θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία μετά ότι “δεν θα πάμε καλά”. Θα δούμε πώς θα πάει αυτή η συζήτηση, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε αυτό και να είναι ένα αντιστάθμισμα», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, απάντησε παράλλ��λα στον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος χτυπάει καμπανάκι για το ενδεχόμενο να υπάρξει και 4ο μνημόνιο.

«Δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις μου με το ΔΝΤ ότι θέλουν κι άλλο πρόγραμμα επιπλέον από αυτό. Τον Ιούλιο του 2015 τους τέθηκε το ερώτημα αν θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα και θα εξαρτηθεί κι από το ποσό συμμετοχής τους», είπε ο κύριος Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε για πολλοστή φορά ότι «τα μέτρα είναι υφεσιακά, όταν αυξάνεις τους φόρους», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για πόσο βιώσιμη θα είναι η ανάπτυξη του 2,4% και του 2,7%. «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρείς ότι το 2017 και το 2018 θα υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά χρειάζονται κι άλλες παρ��μβάσεις για να πούμε ότι αυτοί οι ρυθμοί θα είναι βιώσιμοι», τόνισε.

Η Αθήνα πάντως ποντάρει πολύ στον αμερικανικό παράγοντα, όσον αφορά στο θέμα του χρέους. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ουάσιγκτον για την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα τον Νοέμβριο στην Ελλάδα. Ωστόσο, ακόμη ένας αμερικανός αξιωματούχος ο υφυπουργός οικονομικών διαμηνύει πως πρώτα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να ανοίξει η πόρτα για μια σοβαρή συζήτηση με τους ευρωπαίους, βάζοντας έτσι στον πάγο τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

ΒΙΝΤΕΟ STAR