​​Δεν υπήρξε αποτέλεσμα ούτε στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς η αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της για την «υφαρπαγή» των αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής από την κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5.

Η κυβέρνηση αγνόησε μάλιστα επιδεικτικά τις εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ειδικά υπό το πρίσμα της χθεσινής απόφασής του να εισέλθει και να κρίνει επί της ουσίας τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, με τις οποίες ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά.

Συγκεκριμένα, υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για τη σύνθεση του ΕΣΡ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Σε αριθμούς, 12 μέλη της διάσκεψης ψήφισαν ναι, 4 ψήφισαν «όχι» ενώ 7 ήταν τα «παρών».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής (και της ΝΔ) Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν παρέστη στη συνεδρίαση αλλά ζήτησε από τον Νίκο Δένδια, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά, να μεταφέρει ότι θεωρούσε πως θα γινόταν δεκτό το αίτημα της ΝΔ για αναβολή της συνεδρίασης και ότι υπερψηφίζει τη θέση του κόμματος. Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι η ψήφος του με βάση τον Κανονισμό δεν μπορεί να προσμετρηθεί, αλλά καταγράφεται στα πρακτικά.
Βούτσης: Υπάρχει μια αναπηρία όσο δεν συγκροτείται ΕΣΡ
«Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε ο Νίκος Βούτσης.
Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Δένδιας: Πρέπει να περιμένουμε την απόφα��η του ΣτΕ

«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα επαναφέρει την τροπολογία Παππά, μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας: «Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση».

Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε επίσης ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε τις εργασίες της ενώ ομιλούσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ (με αποτέλεσμα προς στιγμήν να βρίσκεται μόνο ο ίδιος από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη:).

Παππάς (Χρυσή Αυγή): Τις ωφελείται; Μήπως οι νέοι βαρόνοι του ΣΥΡΙΖΑ;
«Θα ψηφίζαμε “ναι αν το ΕΣΡ ήταν σωστά στελεχωμένο και αν εφαρμοζόταν άρθρο παλαιότερου νόμου για την εκπροσώπηση των κομμάτων στο ΕΣΡ» τόνισε από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα για την τροπολογία του Νίκου Παππά για «μαύρο» στα κανάλια: «Τις ωφελείται; Μήπως οι νέοι βαρόνοι του ΣΥΡΙΖΑ; Τα κανάλια αυτά θα μοιραστούν για μήνες την μεγάλη διαφημιστική πίττα με τεράστια κέρδη, για να ισοφαρίσουν και τα λεφτά της άδειας».

Λοβέρδος: Είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ

«Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε. «Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Λυκούδης- Δανέλλης: Υπάρχει εκκρεμότητα με την δικαστική απόφαση

Από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο (αντιπρόεδρος της Βουλής) Σπύρος Λυκούδης ζήτησαν, επίσης, αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην επισήμανση του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «η μη ύπαρξη ΕΣΡ αποτελεί θεσμική αναπηρία, κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε με κλίμα συναίνεσης». «Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο» ανέφεραν.

Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): Η διαδικασία αδειοδότησης πρέπεινα περάσει μέσα από το ΕΣΡ

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών. «Είναι κοινά παραδεκτό ότι πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και όλη η διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει να περάσει μέσα από το ΕΣΡ, και ο αριθμός των αδειών να περάσει από το ΕΣΡ και να υπάρξουν και κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών και να υπάρξει αυστηρότητα για την αποπληρωμή των οφειλών των καναλιών», είπε. Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι ίσως απαιτήσει πολύ καιρό και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στο «παρών».